Workshop Fermenteren: gemakkelijk, smaakvol en gezond

Fermenteren is een oeroude conserveringstechniek waardoor onze voorouders zonder diepvries toch hun groenten lang konden bewaren. Maar het doet meer dan je voedsel langer houdbaar maken. Fermenteren maakt het ook lekkerder en ook nog eens gezonder. Gefermenteerde groenten stimuleren namelijk een gezonde darmflora en vergroten daarmee onze weerstand. Zuurkool is het meest gemakkelijke recept om mee te beginnen. Je hoeft eigenlijk niet meer te doen dan fijnsnijden, kneden met (de juiste hoeveelheid) zout, oppotten en geduld oefenen.

Je kunt gefermenteerde producten tegenwoordig weer overal kopen, maar zelf fermenteren is veel leuker. Je weet dan precies wat je in jouw fermentatiepot stopt en je kunt met de seizoenen mee variëren en je eigen smaken creëren. Je hebt geen dure spullen nodig: een snijplank, een scherp mes en echt schone glazen potten en je kunt beginnen.

Wil je weten hoe je te werk gaat en het zelf proberen? Schrijf je in voor de workshop.

Je brengt zelf de groenten mee die je wilt fermenteren en eventuele smaakmakers die je wilt toevoegen. Zeer geschikt zijn alle koolsoorten, wortelen, bieten of tomaten, maar ook vruchten zoals pruimen of bramen kunnen gefermenteerd worden.

Verder breng je een snijplank mee, een scherp mes, een grote kom om de groenten in te kunnen bewerken, een keukenhanddoek en een paar glazen (weck)potten.

Wanneer en waar?

Maandagavond 14 februari 2022 van 19.30 tot 22.00 uur

In de Panoramazaal Bezoekerscentrum te Haelen, inloop vanaf 19.15 uur.

De kosten per workshop van 1 avond
Voor Veltleden € 12,50 inclusief koffie/thee, voor niet-leden € 15,00 inclusief koffie/thee

Aanmelden: bij secretaris Hannie Jeurissen, via de mail hanniejeurissen@hotmail.com of telefonisch 0475-592526.   Meld je op tijd aan, want vol is vol.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven