Het winternummer 2021 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is verschenen
De abonnees kunnen weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :
- Jo Wijnen beschrijft op zijn kenmerkende humoristische wijze de vroegere gang van zaken in de kerk onder de titel “De vanzelfsprekendheid van de zondagsplicht”, waarbij de zondag nog als absolute rustdag gold.
- Gerard Ernst roemt de verdiensten voor de Studiegroep van de onlangs overleden Lei Hensels uit De bijenwereld was zijn grote hobby. Hij heeft zijn levenlang bijgedragen aan de verbetering van ons leefmilieu.
- Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer het grijskruid.
- In een aantal uitgebreide artikelen geeft Ruud Spee zeer interessante tekst en uitleg over het Leudal in (land)kaarten, waarbij hij in het derde artikel de Bonne-kaarten uit 1927 en 1938 onder de deskundige loep neemt.
- Bert Heijnen is op bezoek geweest bij de 91-jarige zuster Marie Desiree Peulen uit Neer. Hij beschrijft de aparte levensloop van deze kordate dame.
- Bij het overlijden van May Theelen(May van Sjaen) blikt Carmen Nazarski terug op een fase in haar jeugd, die ze voor een deel doorbracht in de bekende bar en café Sjaen in Neer.
- Frits Criens staat stil bij een aantal vroeger gebruikte “sjtopwäörd”, die heden ten dage nog maar weinig gebruikt worden, en auch aevel worre.
- Hans Stevens geeft een podium aan de Uilenwerkgroep Leudal met een beschrijving van de werkzaamheden rond de bescherming van de kerkuil en de steenuil.
- Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over de zachte herfst van 2021 met in de weerhistorie de natte herfst van 1930 met hoog water en het overvliegen van de bekende Zeppelin.
- Op de achterzijde een aantal mooie vergelijkingsfoto’s van Nunhem in 1961 en 2021.
Het geheel is met circa 30 foto’s en illustraties verlucht.
Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2022 abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2021 zijn verschenen.
U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.
Informatie over de Studiegroep Leudal e.o.
Doelstellingen van de Stichting Studiegroep Leudal e.o.
De Studiegroep zet zich in voor het behoud, herstel, bescherming en studie van de cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarden van het Leudal en zijn omgeving. Naast natuurstudie en bescherming van het Leudal richt de Studiegroep haar activiteiten ook op heemkunde en archeologie. Zo wordt meegewerkt aan opgravingen in het Leudalgebied. Wat betreft de geschiedenis van het Leudal richt de Studiegroep zich o.a. ook op de Tweede Wereldoorlog.
De Studiegroep beheert een grote collectie archeologische vondsten en oude gebruiksvoorwerpen. Deze worden in het Leudalmuseum tentoongesteld.De Studiegroep is uitgever van het kwartaalblad Rondom het Leudal. Veel activiteiten vinden plaats in de werkgroepen van de Studiegroep.
Ontstaan van de Studiegroep Leudal e.o.
In 1971 is de Studiegroep Leudal ontstaan als beweging tegen de plannen om van het Leudalgebied een grootschalig, toeristisch pretpark te maken.
Mede door inschakeling van de Natuurbeschermingsraad werd de studiegroep door de plannenmakers, de leudal gemeenten en de provincie al gauw als een niet te onderschatten tegenstander van bovenomschreven toeristische plannen beschouwd. Door de inzet van de Studiegroep zijn de plannen van tafel verdwenen en werd alleen nog gedacht aan fiets- en wandelpaden en incidenteel aan ruiterpaden in het gebied.
In 1986 werd een verkeersregulatieplan vastgesteld. In 1995 en 1996 zijn de Heide-/Ursulaweg en de Speckerweg voor het doorgaande autoverkeer afgesloten. Thans is nagenoeg het gehele Leudal gesloten verklaard voor gemotoriseerd verkeer.
De studiegroep beschouwt zich zelf nog steeds als “waakhond” van het Leudal en weet zich daarbij gesteund door het inmiddels vastgestelde beheersplan van Staatsbosbeheer. Dat plan heeft extensieve recreatie als uitgangspunt.
De Studiegroep Leudal e.o is een particuliere organisatie die zich bezighoudt met de studie van de natuur, de geschiedenis en de milieuproblematiek van het Leudal en omgeving.