Wetemans uit Grathem stapt uit Limburgse BBB-fractie wegens taalkwestie

Chrétien Wetemans verlaat de BBB-fractie in de provinciale staten en gaat zelfstandig verder. Een verschil van inzichten, vooral als het gaat om erkenning van de Limburgse taal, heeft geleid tot zijn vertrek.

Wetemans verklaart op de website van de BBB nog steeds achter het BBB-programma te staan. Soms zijn er echter “verschillende perspectieven op de prioritering en manier waarop de programmapunten onder de aandacht gebracht en verwezenlijkt kunnen worden.” Binnen de fractie hebben die verschillende benaderingen regelmatig tot discussies geleid.

Fractievoorzitter Annetje Schoolmeesters zegt te merken dat de visie van Wetemans en die van de fractie op een aantal punten niet in lijn ligt. Dan moet je op een gegeven moment samen de moed hebben om elkaar de ruimte te geven.”

Limburgse taal

Chrétien Wetemans (Foto: provincie Limburg)

Ze wijst daarbij met name op één speerpunt. Het bevorderen van de Limburgse taal is een belangrijk speerpunt van BBB Limburg. Wetemans wil nog een stap verder gaan: hij wil de erkenning van het Limburgs op hetzelfde niveau brengen als het Fries. “We wensen Wetemans veel succes toe met zijn missie. We zullen elkaar zeker blijven vinden op dit speerpunt,” zegt Schoolmeesters. “Hoewel de aanpak zal verschillen.”

De Statenfractie van de BBB is aangetreden na de Provinciale Statenverkiezingen in 2023 op 15 maart. Wetemans verlaat de fractie van BBB Limburg per 1 augustus en gaat verder als onafhankelijk Statenlid. De BBB-fractie ging met 10 leden van start en is met nu 9 zetels nog steeds de grootste fractie van Provinciale Staten.

VML Nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven