Werkzaamheden Kasteeldomein Walburg afgerond

De werkzaamheden aan Kasteeldomein Walburg, het voormalig landgoed op het Eiland in de Maas, tussen Stevensweert en Ohé en Laak zijn afgerond. Eind juni zijn de terreinborden geplaatst, die meer vertellen over de historie van deze bijzondere plek. De laatste werkzaamheden voor de herinrichting van het terrein zijn inmiddels uitgevoerd. Het ruige grasveld is veranderd in een natuurgebied met historische elementen waar het verhaal van de voormalige bewoners, waaronder de flamboyante  Graaf van Hompesch, weer tot leven is gewekt. Hiermee is de geschiedenis weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt voor bezoekers. De natuurlijke omgeving leent zich uitstekend voor fietstochten en wandelingen.

Kasteeldomein vol lijnen

In het landschap zijn lijnen aangebracht, die de contouren weergeven van voormalige gebouwen, tuinen en waterpartijen. Zo markeren mandkorven waarin de veldesdoorn gaat bloeien, de plek waar ooit kasteelgebouwen stonden. Vroegere lanen en de verdwenen hoogstamboomgaard zijn teruggebracht door de aanplant van dubbele rijen lindebomen en fruit- en notenbomen. Enkele hoofdpaden zijn hersteld in halfverharding en in de tuin zijn graspaden gemaaid volgens de historische padenstructuur. Ook door de voormalige slotgracht kun je voortaan struinen. Bijzondere tastbare lijnen zijn enkele opgegraven restanten van de authentieke kasteelmuren. Nog zo’n bijzondere lijn ervaar je vanaf de ingelegde windroos op de weg naar Walborgh. Vanaf dit punt kijk je in oostelijke richting recht op de Hompesche Molen. Net zoals de flamboyante Graaf van Hompesch – een van de bewoners van het kasteeldomein – dat vroeger deed. Vanaf de 10 meter hoge uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over het hele domein.

Beleef de historie

Achter de Walburgse muren heeft zich heel wat afgespeeld. Een boeiend cultuurhistorisch verhaal  voor jong en oud. De informatieborden op het terrein vertellen meer over wat er ooit was op de plek. In het Streekmuseum van Stevensweert worden authentieke Walburgse voorwerpen getoond en er is een indrukwekkende maquette van het landgoed in zijn glorietijd te bewonderen.

”We rijgen hier weer een schitterende parel aan het cultuurhistorische snoer dat Maasgouw rijk is”, aldus een trotse wethouder Lalieu van de gemeente Maasgouw. “We wekken de rijke verhalen van het voormalige Kasteeldomein voor jong en oud tot leven. Het project Walburg maakt wonen en recreëren op het Eiland in de Maas nog aantrekkelijker. De prachtige omgeving pal naast de veerpont met België leent zich uitstekend voor recreatie en natuurbeleving”.

Ook Natuurmonumenten als eigenaar en beheerder van het Walburg-terrein is blij en trots op de nieuw te ontdekken plek in RivierPark Maasvallei. “Wandelaars, fietsers, liefhebbers van rijke, historische verhalen kunnen hier nu genieten in het groen en in de huid van de Graaf van Hompesch kruipen. Daartoe behoren ook de lokale omwonenden met wie we op allerlei fronten graag samenwerken: het is hun geschiedenis, hun extra voortuin!”  aldus Rob van Schijndel van Natuurmonumenten.

Samenwerking

Het project is een samenwerking van Natuurmonumenten en de gemeente Maasgouw en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak. Inwoners van Stevensweert en Ohé en Laak en medewerkers van het Streekmuseum hebben vanuit eigen herinneringen of documentatie meegeholpen aan de terreinbebording.

Foto: gemeente Maasgouw

Dit bericht delen:
Scroll naar boven