Opnieuw leggen de apotheekmedewerkers twee dagen het bijltje er bij neer. Donderdag en vrijdag zijn zo’n beetje alle apotheken dicht, ook in Midden-Limburg. “Staken past helemaal niet bij onze medewerkers, dus dat zegt eigenlijk genoeg”, zegt woordvoerder Jolanda Heutmakers van de Verenigde Apotheken Limburg (VAL), met zeven filialen in onze regio.
Het is de zoveelste staking van de apotheekmedewerkers. Voor kerst stak de rechter er nog een stokje voor omdat het inclusief de kerst te lang zou zijn. Maar nu gaan de apotheken met het weekeinde erbij 4 dagen dicht. Opvallend is dat veel werkgevers het eigenlijk wel eens zijn met hun personeel.
Tekst gaat verder onder de foto
“De cao moet beter en de werkomstandigheden moeten beter”, zegt Jolanda Heutmekers van de VAL. “Mensen verdienen echt te weinig. Maar ook belangrijk is dat de aanvoer van medicijnen veel beter moet. Op dit moment zijn zo’n duizend medicijnen niet te krijgen, waaronder Prednison en astma-medicijn Ventolin. Voor de patiënt enorm vervelend, maar ook voor ons. Wij krijgen dagelijks boze mensen aan de balie. Wij moeten verplicht het goedkoopste aangewezen alternatief verstrekken en als dat niet verkrijgbaar is, hebben we een probleem. En dan worden sommige dingen ook niet meer vergoed, daar worden mensen ook boos over. Lang niet iedereen heeft begrip en onze mensen krijgen dat aan de balie en telefoon over zich heen. Terwijl wij er geen invloed op hebben. Dat doet wat met onze mensen.”
Uiteindelijk zullen de zorgverzekeraars en de minister van Volksgezondheid met geld over de brug moeten komen. Want veel mensen zijn de stakingen langzamerhand beu. “Niemand is hier blij mee, maar de stakingsbereidheid neemt alleen maar toe. Er moet iets gebeuren”, zegt Heutmekers, die benadrukt dat voor spoedgevallen natuurlijk wel medicijnen worden verstrekt.