Waterscouting De Oude Tip wil af van stoffig imago om nieuwe leden aan te trekken

Waterscouting De Oude Tip in Maasbracht is vastbesloten om het stoffige imago van de scouting achter zich te laten en werkt actief aan manieren om het programma aantrekkelijker te maken voor kinderen en jongeren. De vereniging kampt met een dalend ledental, een trend die door de coronapandemie nog werd versterkt. Hoewel de groepen weer beginnen te groeien, is het vinden van nieuwe leden een uitdaging gebleven.

Het bestuur van de waterscouting heeft de afgelopen periode gewerkt aan vernieuwing. “We merken dat mensen scouting vaak als ouderwets zien, met uniformen en tradities die niet meer bij de huidige tijdsgeest passen”, zegt voorzitter Judith Goossens. “Maar in werkelijkheid bieden we juist veel uitdagende activiteiten die aansluiten bij wat kinderen en jongeren vandaag de dag leuk vinden.”

Secretaris Astrid van der Leeuw benadrukt dat op scouting ook veel aandacht wordt besteed aan zaken die we tegenwoordig te weinig doen. “We kennen allemaal de verhalen van te veel schermtijd en te weinig bewegen”. Met de activiteiten die de scouting aanbiedt laten ze jongeren juist weer in beweging komen. “Het is een leerzame en actieve manier voor kinderen om tijd buiten door te brengen en nieuwe vaardigheden te leren, door bijvoorbeeld te leren zeilen of te kanoën.”

Om het programma aantrekkelijker te maken, organiseert De Oude Tip regelmatig nieuwe en spannende activiteiten. Het idee is dat als de leden plezier hebben en enthousiast zijn, ze dit ook overbrengen aan hun vrienden. “De beste reclame is nog steeds wanneer kinderen na een kamp enthousiast vertellen wat ze hebben meegemaakt,” aldus het bestuurslid.

De strategie lijkt langzaam zijn vruchten af te werpen. Sinds een aantal jaren is er een stabiel bestuur, en het programma blijft evolueren om bij de tijd te blijven.

 

VML Nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven