Wandeling met gids tijdens de Open Monumentendag 13 september in het Kruiswegpark Kapel in ’t Zand

Het Kruiswegpark bestaat dit jaar 100 jaar en is aangelegd om de grote stroom Pelgrims voldoende ruimte te kunnen bieden. Start van de wandeling is om 14.00 uur bij Parklaan 3 in Roermond, maximaal 10 deelnemers, reserveren is verplicht en kan via deze link.

Foto: Stichting Kruiswegpark

Korte informatie over de Kapel in ‘t Zand en het Kruiswegpark

De oorsprong van de Kapel van O.L. Vrouw in ‘t Zand ligt in het begin van de 15e eeuw. De Kapel is sinds eeuwen een belangrijke bedevaartskerk.

Volgens de overlevering ontstaan nadat een herder in een waterput op deze plaats een Mariabeeldje vond. De ruim 9.000 danktegeltjes in de processiegang zijn hedendaagse getuigen van de vele gelovigen, die gedurende vele jaren deze kapel bezochten.

Grenzend aan de Kapel in ‘t Zand werd in 1919-1920 het Kruiswegpark aangelegd. Het grondplan hiervoor is gebaseerd op een ontwerp van architect Pierre Cuypers. In dit Kruiswegpark bevinden zich veertien Kruiswegstaties, waarvan de twaalfde een Calvarieberg met kruisgroep is.

Langs de zgn. processieweg zijn 8 kleurrijke schilderstukken te zien van de bekende Roermondse kunstschilder Albin Windhausen. De afbeeldingen geven scenes weer uit de geschiedenis van het Mariabeeldje.

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven