Voorkom legionella nu het weer beter wordt.

Wat is legionella?
De legionellabacterie zit in kleine aantallen in de grond en in (leiding)water. Normaal gesproken is deze bacterie niet gevaarlijk. Pas als de bacterie zich vermenigvuldigt en daarna door verneveling in de lucht komt die wij inademen, kan de bacterie voor problemen zorgen. In dit artikel leest u wat u kunt doen om een legionella besmetting te voorkomen

Hoe ontstaat een legionella besmetting?

Als het water niet vers is -omdat de kraan bijvoorbeeld lang niet is gebruikt- kunnen er teveel bacteriën ontstaan. De legionellabacterie die in leidingwater voorkomt is niet gevaarlijk als u het water drinkt of er voedsel mee bereidt. Maar is de temperatuur van het water tussen de 25 en 45 graden Celsius en niet vers, dan kan de bacterie gevaarlijk zijn voor uw gezondheid als u deze via de luchtwegen binnen krijgt. Dit gebeurt via hele kleine druppeltjes waternevel. Verneveling van water vindt plaats bij huishoudelijk gebruik van leidingwater zoals douchen, maar ook tijdens het sproeien van de tuin.

Wat merkt u van een legionella besmetting?

De meeste mensen worden niet ziek na een legionella besmetting. Maar in sommige situaties kan een besmetting gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. De legionellabacterie kan veteranenziekte veroorzaken. De ziekteverschijnselen variëren van een lichte griep tot longontsteking. Treedt de ziekte op, dan is deze te behandelen met antibiotica. Alleen in ernstige gevallen en zonder de juiste behandeling, kan de ziekte dodelijk zijn. De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk. Neem bij twijfel over een legionella besmetting, dus direct contact op met uw huisarts.

Hoe voorkomt u een legionella besmetting?

  • Gebruik iedere week alle warm- en koudwaterkranen.
  • Heeft u een week of langer de kranen niet gebruikt? Laat dan de warm- en koudwaterkranen vijf minuten lopen. Vergeet daarbij de fonteinkraan in het toilet niet! Ook de douche moet goed doorgespoeld worden. U doet dit door de douchekop in een met water gevulde emmer te leggen en 5 minuten aan te zetten.
  • Ook een tuinslang die in de volle zon ligt kan flink opwarmen. Bij langdurige stilstand kunnen er onder invloed van de relatief hoge temperatuur legionellabacteriën ontwikkelen. Daarom is het in de zomerperiode handig om een tuinslang – die niet dagelijks wordt gebruikt – eerst te spoelen. Hiervoor hangt u de slang zonder sproeistuk in een gieter of in een met water gevulde emmer en laat het water gedurende 5 minuten stromen. Dit water kunt u zonder problemen gebruiken voor de planten. Voor zover dat mogelijk is, kunt u natuurlijk ook na elk gebruik de tuinslang leeg laten lopen zodat er geen stilstaand water achterblijft.

In Nederland ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) toe op de naleving van de regels voor legionellapreventie in drinkwater.

Deze regels zijn opgenomen in hoofdstuk 4 van het Drinkwaterbesluit. In de praktijk betekent dat de ILT toezicht houdt op eigenaren van collectieve drinkwaterinstallaties in de volgende categorieën:

• Ziekenhuizen
• Zorginstellingen
• Hotels
• Bungalowparken
• Bed en Breakfast met nachtverblijf voor meer dan 5 personen
• Jachthavens
• Zwembaden
• Sauna’s
• Celinrichtingen en asielzoekerscentra
• Truckstops

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven