“We zijn natuurlijk ontzettend blij en trots dat we de nationale ploegwedstrijden naar Baexem hebben kunnen halen”, laat Johan Geraats uit Baexem weten. Samen met zijn familie lukte het een groot wedstrijdperceel te leveren. Het evenement vond dit jaar voor de zeventigste keer plaats.
Meer dan honderd deelnemers uit heel Nederland gingen de strijd aan in diverse categorieën. Ook leerlingen van Yuverta MBO opleiding Boxtel deden mee. Piet de Beijer is docent: “Alle AOC’s uit Nederland kunnen zich opgeven om mee te doen. De leerlingen ploegen dus tegen gelijkgestemden. Ze hebben zich kunnen voorbereiden in theorie- en praktijklessen en uiteraard ook hoe het wedstrijdploegen in de praktijk werkt.”
Henri Schroijen uit Baexem is een fervent wedstrijdploeger: “Het is mijn grote hobby. Ik heb eerder al meegedaan aan de Europese kampioenschappen in Frankrijk en Engeland en aan de wereldkampioenschappen in Ierland. En uiteraard doe ik er alles aan om met de beste ploeg te kunnen deelnemen. Na iedere wedstrijd heb ik weer iets gezien zodat ik mijn ploeg nog meer kan verbeteren. Mijn ploeg wordt uitsluitend op wedstrijden ingezet.”
De openingshandeling werd verricht door Ger Koopmans, tegenwoordig voorzitter van LTO Nederland. Uiteraard moest hij ook zijn ploegtalenten laten zien: “Ik was ooit melkveehouder dus het ploegen hoefde ik niet te doen. Daarvoor werd een loonbedrijf ingezet”. Koopmans wijst op het belang van kampioenschappen voor de agrarische sector: “Vakmanschap is een belangrijk onderdeel van het boerenleven en goed kunnen ploegen is een heel mooi voorbeeld van vakmanschap in het ondernemerschap.”
Paard en ploeg
Naast ploegen met tractoren werd er ook geploegd met historische tractoren en combinaties van paard en ploeg. Coen Wolberink uit Markelo heeft zijn twee jonge zonen meegenomen en de jongens gaven graag een demonstratie. Wolberink heeft een Holder uit 1973. Een handgestuurde ploeg die vroeger vooral in de tuinbouw werd ingezet. Negen deelnemers uit Limburg deden dit jaar mee. “Het is best pittig. De zenuwen zijn van hun gezichten af te lezen”, zegt een van de juryleden. De jury houdt de prestaties van de deelnemers nauwgezet in de gaten. Iedere deelnemer moet ongeveer twintig are ploegen. De jury loopt mee en beoordeelt je werk op vijftien onderdelen, zoals de openingsvoor, het aanstorten, de rechtheid en de uniformiteit van je ploegwerk. Dirk Lagerweij is voorzitter NL ploegvereniging en beaamt dat het ploegen makkelijk lijkt maar gewoon best lastig is. “Er komt nogal wat bij kijken.”
Kinderen van basisschool Harlekijn uit Baexem hadden ook een mooi uitje Ze bewonderden de ploegrobot en die kwam ze heel bekend voor van Playstation en Nintendo. Een kwis en een rondleiding maakte het schooluitje compleet.
Op het evenemententerrein aan de Slekstaat/Duykstraat waren ook de nieuwste landbouwmachines te bezichtigen. Geert Camps van Vohamij: “Automatisering is de trend. De machines worden steeds groter doordat de percelen in omvang enorm zijn toegenomen. En daarnaast doet de ploegrobot, waarvan ook een demonstratie werd gegeven, zijn intrede.”
En bij kampioenschappen hoort ook veel gezelligheid. Het evenement werd afgesloten met een samenzijn en daar hoort stevige muziek bij. Informatie over de uitslag is te vinden op www.ploegvereniging.nl