Vandaag: De bronnen van de Maasnielderbeek met onder de video een prachtig informerende beschrijving over deze beek
De Maasnielderbeek stroomt door de gemeente Roermond in de Nederlandse provincie Limburg. De beek ontspringt in de buurt van Boukoul en Asenray en loopt langs de wijk Donderberg, Maasniel en Leeuwen om aldaar uit te monden in de Maas.
In Maasniel en Leeuwen is de Maasnielderbeek sinds 1935 overkluisd en dus niet meer zichtbaar. Alleen het laatste gedeelte in het Maasdal is de beek weer bovengronds en dus zichtbaar.
Tussen de A73 en Maasniel stroomt de Maasnielderbeek door een aantal kunstmatig aangelegde vijvers.
De beek ontspringt ongeveer op een hoogte van 28 meter NAP en mondt in de Maas uit op een hoogte van ongeveer 14 meter. Met een lengte van 12 km en normale afvoeren tussen 5 (zomer) en 60 (winter) liter per seconde is de Maasnielderbeek een kleine, onopvallende beek die behoort tot het type van de laaglandbeken. Deze video met onder meer dronebeelden gaat met name over de drie belangrijkste brongebieden van de Maasnielderbeek.
In de eerste plaats is dit het gebied het Veen nabij de Beatrixhoeve ten noord-westen van Asenray, alwaar de hoofdtak van de beek ontspringt. Ten zuiden van Boukoul nabij de kasteelhoeve Zuidewijk Spick ligt het Spickerbroek.
Hier heeft de Spickerbroeklossing haar oorsprong. Deze beektak stroomt ter hoogte van het gehucht Straat in de Maasnielderbeek.
Net over de grens in Duitsland ligt het natuurgebied de Lüsekamp. Hier wordt de Gekkengraaf met kwel- en regenwater gevoed. Deze beek voegt zich ten oosten van Asenray bij de Maasnielderbeek. In het beekdal liggen verder vier historische hoeves: Cornelishof, Heysterhof, Kloosterhof en Lintjenshof.
Ook lag er vroeger ter plaatse van de gelijknamige wijk de heuvel Donderberg waar de beek ruim omheen stroomt. Dit is goed te zien op de gebruikte historische kaarten. Dit kaartmateriaal is afkomstig van de app TRINL, Tijdreizen in Limburg.
TRINL geeft een bijzondere kijk op het Limburgse landschap door de eeuwen heen. Met de App reis je door de tijd en zie je hoe Limburg er vroeger uitzag. De meest bijzondere kaarten zijn de Tranchotkaarten uit 1800.
Deze unieke kaarten zijn de eerste échte topografische kaarten van Limburg. Voor het eerst zijn de kaarten digitaal passend gemaakt voor gebruik met GPS. J
e kunt de app ”Tijdreizen in Limburg” gratis downloaden: Play Store: Tijdreizen in Limburg App Store: Tijdreizen in Limburg
Ook op de PC zijn de gebruikte kaarten te raadplegen, zie Instructie video hoe je TRINL (Tijdreizen in Limburg) kunt gebruiken op de PC als een zogenaamde PWA: Progressive web app
Voor meer informatie over de Maasnielderbeek wil ik graag verwijzen naar: M. de Ponti, O.P.J.H. Op den Kamp, W. Jansen, W. Dekker (redactie), 2011. Natuurlijk Roermond. Ontdek de groene gemeente Roermond. Stichting Natuurpublicaties Limburg, Maastricht