Op Oudjaarsdag wordt in Thorn een eeuwenoude traditie weer tot leven geroepen. Kinderen lopen zingend door de straten van het pittoreske dorp. Onderweg halen ze lekkernijen op bij de ‘gegoede burgers’. Grabbelen wordt dit genoemd. Daarnaast worden zelf gemaakte Nieuwjaarskaarten aan bewoners van zorgcentrum Sterrenbosch overhandigd.
Grabbelen is een gebruik uit vroegere tijden. Het is een van de bijzondere tradities tussen Kerstmis en Driekoningen. Vroeger werden alleen de huizen van de gegoede burgerij bezocht. Het grabbelgoed bestond meestal uit appelen en snoep. Een enkele keer werd er ook een handvol losse centen gestrooid, die soms vooraf in heet water of op de kachel werden gelegd. Tegenwoordig is het vooral snoep.
Het gebruik gaat ver terug in de geschiedenis. Volgens Frans Tonnaer, voorzitter van Stichting Thorna Cultura, werd er al in de Middeleeuwen gegrabbeld. “In die tijd werd er niet zo veel op papier gezet maar er zijn wel aanwijzingen dat deze traditie toen al bestond”. Thorna Cultura is een stichting die zich in Thorn sterk maakt voor het materieel en immaterieel erfgoed en daaronder valt ook het grabbelen.
Tekst gaat verder onder de foto
Nieuwjaarskaarten voor de senioren
Stichting Jeugdwerk Thorn heeft deze eeuwenoude traditie weer opgepakt en een nieuw element eraan toegevoegd. Danny Pasmans: “Wij roepen alle kinderen op een Nieuwjaarskaart te maken. Deze kaarten brengen de kinderen dan naar de bewoners van het bejaardentehuis Sterrebosch. Stichting Jeugdwerk vindt het belangrijk dat kinderen iets voor anderen doen. “Vandaar het idee om het maken van Nieuwjaarskaarten te koppelen aan het grabbelen. Stichting Jeugdwerk wil jong en oud verbinden vandaar dat we deze traditie weer hebben opgepakt.”
Eeuwenoud lied ingestudeerd
Om 10.00 kwamen de kinderen bijeen op de Wingerd. Eerst moet het lied geoefend worden. Na tien minuten kon de tocht beginnen. Het eerste bezoek was aan deken Miltenburg. Het ingestudeerde lied werd uit volle borst door de kinderen gezongen.
Het lied
Ich kom hie aangeloupe
Ich zeen de sjouw al rouke
Ich zeen ’t aan d’n oeavewis
Det t’r good gebakke isIs ter good gebakke
Goeatj dén neut en appeleVrouw gaeftj
Det dj’r lang laeftj
Det dj’r riek en zalig waertj.
Nadat ze wat lekkers hebben gekregen werd de tocht voortgezet. Ze hadden nog heel wat adresjes te bezoeken voordat ze naar Sterrenbosch gingen.