Allerheiligen wordt al sinds de 4e eeuw gevierd en is een nationale feestdag in vele Europese landen, waaronder Frankrijk, Spanje, België en delen van Duitsland. Rooms Katholieken eren op deze feestdag alle overledenen.
De gedenkdag werd in het leven geroep in de 10e eeuw. Maar hoe is het tegenwoordig hier in Limburg? Verslaggever Henk Dovermann van ML5 ging hierover in gesprek met Coen in het Panhuis.
Praktische informatie over Allerheiligen in Nederland (bron Wikepedia)
In Nederland is Allerheiligen geen nationale vrije dag, maar wel een verplichte feestdag in de Katholieke Kerk. In 1967 verplaatsten de Nederlandse bisschoppen (na ontheffing van paus Paulus VI om Allerheiligen als zondag te beschouwen), de verplichte feestdag naar de eerstvolgende zondag na 1 november. Voorheen was Allerheiligen een vrije dag die op de dag zelf werd gevierd. Sinds de verplaatsing werd 1 november niet meer als vrije dag gevierd. De Nederlandse bisschoppen hebben op de Bisschoppenconferentie van 8 juli 1989 besloten om het hoogfeest van Allerheiligen met ingang van 1 januari 1991 weer te vieren met een eucharistieviering op de dag zelf, op een tijdstip waarop veel gelovigen aanwezig kunnen zijn. Het voorschrift om zich “ook te onthouden van werken en bezigheden die een beletsel zijn voor de eredienst die aan God gebracht moet worden, voor de vreugde die aan de Dag des Heren eigen is, of voor de nodige ontspanning van geest en lichaam” geldt op Allerheiligen echter niet. Allerheiligen is daarom ook niet teruggekeerd als nationale vrije dag.