Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De bekende zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. De ‘bekende’ vraagt u vervolgens om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het berichtje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen. De echte bekende in kwestie is zich van geen kwaad bewust.
Hoe kan ik voorkomen dat ik slachtoffer word?
- Scherm uw gegevens zoveel mogelijk af op sociale media.
- Wees kritisch op het invullen van online formulieren en het delen van persoonlijke gegevens.
- Onthoud altijd: stuurt een bekende u een bericht met het verzoek om geld over te maken? Betaal nooit voordat u diegene hebt gebeld of fysiek hebt gesproken.
Ik ben slachtoffer geworden, wat nu?
- Doe altijd aangifte bij de politie. Neem contact op met uw bank voordat u aangifte doet. Bankmedewerkers kunnen uw rekening blokkeren. Daarmee kunt u meer oplichting voorkomen. Meld de oplichting ook bij de fraudehelpdesk via de fraudehelpdesk.
- Doe aangifte via deze pagina. Online aangifte doen gaat sneller omdat het direct bij de juiste afdeling terechtkomt. U heeft een DigiD nodig om online aangifte te doen.
- Let op: wanneer iemand uw identiteit gebruikte of als uw WhatsApp-account is misbruikt om hiermee anderen op te lichten, kunt u hiervan geen online aangifte doen. Neem in deze gevallen contact op met de politie via 0900 – 8844 of kijk op de website politie identiteitsfraude.
Meer informatie
Meer uitleg staat in deze folder.
Wilt u meer informatie over WhatsApp-fraude zien? Bekijk dan onderstaande video.