In de zomermaanden kan het behoorlijk warm zijn. Veel mensen ervaren hitte als een welkome periode van terras- en strandbezoek, voor anderen kan aanhoudende hitte juist nare gevolgen hebben voor hun gezondheid. U kunt eenvoudig maatregelen nemen om overlast door hitte te beperken voor u en de mensen in uw omgeving. Als het heet is, is het bijvoorbeeld belangrijk dat u voldoende drinkt en uw woning koel houdt.
Mogelijk wordt ook het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het hitteplan is een waarschuwing van het RIVM voor de risico’s van hitte en roept op om extra op elkaar te letten. Meer informatie daarover is te vinden op de website van het RIVM.
Tips bij extreem warm weer
In dit bericht vindt u een aantal eenvoudige tips bij hitte.
- Drink voldoende. Drink water, thee of koffie. Ook als u nog geen dorst heeft. Matig het gebruik van alcohol. Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand heeft, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
- Houd uzelf koel. Blijf in de schaduw en neem eventueel een verkoelend (voeten)bad of een douche. Beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur). Tip: maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling.
- Bescherm uzelf. Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon. Smeer de huid regelmatig in met zonnebrandcrème.
- Houd de woning koel. Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering, ventilator of airconditioning. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten is afgekoeld.
- Zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan oudere mensen, baby’s, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het is belangrijk alert te zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.