De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Onderdeel van dit jubileumjaar is een erfgoedtour van ongeveer duizend kilometer door Nederland. Maandag arriveerden de historische schepen in de haven van Maasbracht. Het trok vele belangstellenden naar de kade.
De vloot, bestaande uit tjalken, klippers, aken, botters, sleepboten, luxe motors zijn vanuit Middelburg vertrokken en stoppen onderweg in 15 etappes, waarbij in iedere etappeplaats speciale programma’s worden georganiseerd.
Rolf van de Mark, voorzitter van Het Historisch Bedrijfsvaartuig: “Nederland is ooit groot geworden met behulp van de scheepvaart. Het begon met de turfvaart. Destijds waren dat nog houten schepen. Vanuit de turfschepen is de binnenvaart ontstaan. De Nederlandse binnenvaart is nog steeds wereldberoemd en een van de grootste vloten van de hele wereld. De historische bedrijfsvaart is nu cultureel erfgoed dat nog steeds wordt gebruikt voor bewoning, recreatie en chartervaart. Ook voor Maasbracht is scheepvaart altijd belangrijk geweest.”
Museum
Ton Forschelen, voorzitter van het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht is blij een bijdrage te kunnen leveren. “Als museum vinden we het belangrijk de bezoekers het gevoel met het water te geven. Dit evenement is daar een goed voorbeeld van. Ongeveer drie jaar geleden zijn we hiermee naar buiten getreden door een stuurhut op de wal te bouwen en een eigen steiger aan te leggen, ook voor historische schepen.”
Bij deelnemer Gerard Hintsen draait zijn hele leven al alles om boten en schepen. “Op 18-jarige leeftijd begon ik al met het zelf bouwen van een kotter. Tweeënveertig jaar heb ik op zee gezeten als machinist. Nu ik met pensioen ben draait nog alles om boten en schepen.”
Financiële hulp
De tour is grotendeels gefinancierd door sponsors vanuit de binnenvaart, vertelt voorzitter Van de Mark. “Vele bedrijven hebben bijgedragen en daarnaast hebben we een aantal subsidies gekregen. Ook heeft de vereniging zelf gespaard om dit mogelijk te maken. Als je de schepen goed bewaart dan kunnen ze nog honderd jaar mee maar daarbij is financiële hulp wel nodig.”
Loco-burgemeester Tim Snijckers verrichtte de openingshandeling: “Twintig procent oppervlakte van de gemeente Maasgouw is water. Maasbracht heeft een rijke scheepvaarthistorie en dan ligt het voor de hand dat de organisatie Maasbracht opneemt in haar route. Dit event past bij de gemeente Maasgouw.”
Van 15 tot 17 juli vinden er diverse activiteiten plaats zodat belangstellenden kennis kunnen maken met de historische bedrijfsvaart. Op 16 juli worden in Maasbracht aan boord van het vlaggenschip Terra Nova demonstraties gegeven van onder andere touwknopen, onderhoud van machines en koper poetsen. Ook zijn er exposities in het Maas Binnenvaartmuseum.
foto: Irene Bruyninckx