Het buitengebied van Haler staat komend weekend in het teken van de tiende editie van de TT-demonstratieritten. Een evenement voor liefhebbers van klassieke motoren waarbij het niet draait om racen, maar de gemiddelde snelheid van de motor bepalend is.
In 1938 vond in de dorpen Hunsel, Haler en Ell de eerste editie van de TT plaats. Door de oorlog keerde het evenement niet meer terug. Tot in 2015. Toen werd door Wim Baetsen, Huub Custers en een aantal fanatieke en enthousiaste hobbyisten van oude motoren en brommers, weer nieuw leven in het event geblazen.
Maar trekt een dergelijk event ook jongeren aan? Volgens Wim Baetsen is de gemiddelde leeftijd van de deelnemers gedaald maar het zijn toch nog altijd vooral de 50-plussers die meedoen. “Gelukkig zien we de afgelopen jaren wel aanwas van jongeren. Het zijn vooral de kinderen van de rijders die meedoen. Een paar jaar geleden zijn we met een opleidingsklasje begonnen om jongeren kennis te laten maken met motoren en brommers.”
Vijftig jaar geleden hadden veel jongeren een brommer en konden er zelf aan sleutelen. “Dat zie je tegenwoordig veel minder”, aldus Baetsen. “De vereniging verhuurt motoren (Rookies) inclusief verzekering zodat geïnteresseerden een dag of het hele weekend kunnen proefdraaien. Dat trekt jongeren ook over de streep.”
Van vader tot zoon
Zoon Luc Baetsen (20) doet ook mee. Hij kreeg het met de paplepel ingegeven. “Motoren en een werkplaats staan ter beschikking en dat maakt wel wat uit.” Vader Wim is namelijk enthousiast motorliefhebber. “Je moet oudere motoren ook leuk vinden. Je steekt er veel tijd en geld in en niet iedereen wil of kan dat. Het is een keuze die je maakt.”
Bert van Lier uit Neer rijdt al 25 jaar samen met zijn broer Edwin mee. Fervent zijspanrijders alhoewel de broers ook weleens solo racen. Ook Bert ziet dat er minder jongeren dan vroeger enthousiast te krijgen zijn voor het rijden op oudere motoren. “Het heeft ook te maken met het kostenplaatje: de aanschaf en onderhoud van een motor kost nu eenmaal veel geld en je steekt veel tijd in het sleutelen. Dat is niet voor iedereen weggelegd.”
Het evenement in Haler staat als een huis. Er zijn genoeg vrijwilligers beschikbaar. Dorien Dekkers, mede-organisator: “We hebben ieder jaar een vaste groep enthousiastelingen die graag hun handen uit de mouwen steken, de meeste vrijwilligers komen uit Haler en directe omgeving. Ook vereniging helpen graag mee. De vergoedingen die ze krijgen kunnen ze inzetten voor eigen activiteiten.”
Op vrijdagavond is een historische parade te zien, vertrekkend vanuit Ell. Op het evenemententerrein in Haler is een expositie over oldtimers en de historie van de TT.