Uit een rondgang bij enkele kinderopvanglocaties in Midden-Limburg blijkt dat de nieuwe verplichte taaleis voor medewerkers nauwelijks tot stress heeft geleid. Medewerkers waren tijdig geïnformeerd zodat er voldoende tijd was om de toetsen af te leggen.
De angst bestond dat medewerkers die niet slagen voor het examen hun baan zouden verliezen. De sector heeft al te maken met een groot personeelstekort. Per 1 januari zijn strengere taalvaardigheidseisen voor pedagogisch medewerkers in werking getreden. Dit is bedoeld om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren. Medewerkers die de toets niet halen verliezen hun baan.
Het belang van goede taalontwikkeling
Een goede taalontwikkeling is belangrijk voor het kind om een goede start te maken in het primair onderwijs. Al in 2018 werd door het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid gestart met beleid over taalvaardigheidseisen in de kinderopvang. Uiteindelijk heeft het heel wat jaren geduurd voordat het voorstel, onderdeel van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang, in werking trad. Professionele pedagogische medewerkers moeten voortaan kunnen aantonen dat hun mondelinge taalvaardigheid minstens van 3F-niveau is.
Uitzonderingen
Maar er zijn uitzonderingen. Pedagogische professionals in de buitenschoolse opvang (BSO) hoeven nog niet aan deze taaleis te voldoen. Deze groep moet dan wel niveau 2F beheersen. Daarnaast is er ook vrijstelling op basis van leeftijd voor werknemers geboren op of vóór 31-12-1964 afhankelijk van de nog uit te zitten diensttijd en voor medewerkers die uitsluitend een andere taal met de kinderen spreken. Hiervoor heeft de Brancheorganisatie kinderopvang hard gelobbyd. Emmeline Bijlsma, directeur Brancheorganisatie Kinderopvang: “In verschillende overleggen met het Ministerie van Sociale Zaken hebben we aangedrongen op een oplossing voor de pedagogisch professionals die naar alle waarschijnlijkheid het taalniveau 3F niet zouden behalen. SZW heeft dit signaal gehoord en is tot bovenstaande uitzonderingen gekomen om ruimte te geven aan de huidige beroepskrachten en de instroom van nieuwe beroepskrachten. Wij zijn blij dat deze uitzonderingen – in de toch al krappe arbeidsmarkt – er zijn gekomen.”
Tekst gaat verder onder de foto
Terug naar de schoolbanken of ontslag
Terug de schoolbanken in of ontslag als je niet aan de eisen voldoet. Dat kan een keiharde boodschap voor een medewerker zijn die al vele jaren het werk met veel plezier doet. Nienke Poos van kinderopvang Happy Kids in Weert: “Alle 18 medewerkers van onze locatie hebben de training met succes afgerond en gelukkig hebben we niemand hoeven te ontslaan. Voor sommigen was de training pittig, vooral het begrijpend lezen.” Poos laat weten dat ze gelukkig nog geen personeelstekort heeft en uitval kunnen opvangen door de inzet van een flexpool dat Happy Kids met andere opvanglocaties heeft opgezet. Jenny van Sint Fiet, manager van Kinderdagverblijf Tante Pollewop in Neer: “Ook wij moesten uiteraard aan de taaleis voldoen en omdat het al lang bekend was, hebben we aan deze eis tijdig kunnen voldoen.”
VML nieuws