Stichting IKL roept inwoners van Limburg op om waarnemingen van het vliegend hert te melden.

De eerste vliegende herten zijn al waargenomen. Dit is erg vroeg. Normaal zijn de vliegende herten voornamelijk in de maanden juni, juli en augustus te zien. Stichting IKL roept inwoners van Limburg op om waarnemingen van het vliegend hert te melden. IKL spant zich in Limburg in voor de verbetering van de leefgebieden van deze grote kever. Om gericht maatregelen te treffen is het van belang dat IKL een goed beeld krijgt over waar de soort gezien wordt.

Het vliegend hert is de grootste kever van Nederland, waarvan de mannetjes wel tot 8 centimeter lang kunnen worden! Het zijn met name deze mannetjes die tot de verbeelding spreken vanwege de grote kaken die doen denken aan het gewei van een hert. Het vrouwtje is minder opvallend en daardoor moeilijker als vliegend hert te herkennen. Aan het leven van het vliegend hert zitten nog meer aspecten waardoor ondanks het formaat van de kever, de aanwezigheid toch niet bekend is. De levenswijze van de dieren maakt dat de soort maar korte tijd, ongeveer drie weken, zichtbaar is terwijl het jaren lang als larve onder de grond aanwezig is.

Verspreidingsgebied

Het vliegend hert komt in Limburg toch nog verspreid voor. En niet alleen in natuurgebieden. Ook in tuinen. De lange ontwikkelingsduur en de afhankelijkheid van ondergronds dood (eiken)hout maakt dat de soort kwetsbaar is en zeldzaam is geworden. In Limburg is de soort voornamelijk in Zuid-Limburg, ten zuiden van de lijn Meerssen-Sittard waargenomen. In het Maasdal ontbreken waarnemingen. Daarnaast zijn op nog twee locaties in Limburg populaties van de soort aanwezig. Helemaal in het noorden bij de St. Jansberg en in Midden-Limburg bij Sint Odiliënberg en de Meinweg.

Geef jouw waarneming door

Help ons door vliegende herten die je in jouw omgeving ziet aan ons door te geven. In deze tijd mag je in ieder geval nog wandelen en wellicht een vliegend hert ontmoeten. Maak in dat geval een foto voor herkenning. Je kunt jouw waarnemingen bij voorkeur doorgeven via het formulier op www.ikl-limburg.nl/waarnemingen/vliegend-hert of als dat niet lukt, mailen naar ikl@ikl-limburg.nl. Vermeld daarbij de vindplaats, datum, het aantal dieren en het geslacht.

Meer doen voor het vliegend hert

Mocht je willen helpen bij onderzoek dan kun je begeleid door Stichting Eis en IKL een korte monitoringsroute lopen. Op deze manier help je mee aan het krijgen van een goed beeld van de verspreiding en kunnen wij gericht maatregelen voor de soort nemen. Weet je een locatie waar onderhoud van leefgebied gewenst is of voor de aanleg van een broedstoof dan horen we dat graag. Je kunt tevens aangeven of je geïnteresseerd bent in een van onze lezingen en excursies over deze soort. Je krijgt dan een uitnodiging.

Samen zorgen we voor een grotere populatie vliegende herten en voor meer biodiversiteit in Limburg.

Foto: Ria de Bie

Dit bericht delen:
Scroll naar boven