De Stadsprocessie Roermond. Een unieke processie waarbij putten en organisaties hun kaars van het Munsterkerk naar de Kapel in ’t Zand brengen.
Deze traditie dateert uit mei 1665, het jaar van de tweede stadsbrand in Roermond. De inwoners van het centrum moesten hun huizen verlaten en vluchten naar de Kapel in ’t Zand, waar zij werden opgevangen en geholpen. Bisschop d’Allamont leidde de bevolking via de Zwartbroekpoort naar de Kapel in ’t Zand.
Uit dankbaarheid voor deze hulp trokken de Roermondse putten vervolgens ieder jaar met hun putkaars naar de Kapel in ’t Zand. Ook in de hoop dat de stad voor branden en andere rampen gespaard zou blijven. Die tocht in 1665 vormt de basis voor de Stadsprocessie van nu, in feite een brandprocessie.
Door het meedragen van de grote putkaarsen naar de Kapel tonen bewoners en gilden (nu bijv. Vastelaovesverenigingen, schutterijen en de brandweer) hun dank aan Maria. Deze putkaarsenprocessie is uniek voor Nederland.
Tegenwoordig heeft elk huis water uit de kraan. Vroeger was dat wel anders: toen waren er geen waterleidingen. Verspreid door de stad stonden waterputten. Daar haalde iedereen uit de buurt zijn of haar water om te wassen, te koken, bier te brouwen en soms om brand te blussen. Roermond had 31 van die putten en elke put had zijn eigen putmeester, een bewaker. Die zorgde dat de pomp schoon bleef, en er elke dag drinkwater was. Elk jaar brachten de buurtbewoners een grote kaars naar de Kapel in ’t Zand om te vragen ook het komende jaar weer voor schoon drinkwater te zorgen.
bron: we are Roermond