Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul etaleert

Ondanks het feit dat er geen vastelaovendj kan worden gevierd heeft Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul besloten de vastelaovendj binnen de geldende regels toch naar de mensen te brengen.

De vereniging richt hiervoor in de binnenstad van Roermond twee etalages in met veel attributen uit de rijke historie van D’n Uul.

De eerste etalage aan de Hamstraat is ingericht rondom  het thema “De eerste Vastelaovendj na de oorlog 1946”. Veer laeve nog, waem duit ós get, is opgezet met Uule herinneringen onder andere afkomstig van objecten van Uule-Prins Rein I † 1946 en vanaf 1962 t/m 1968 de twee Uule-Vórs Rein I.

De tweede etalage wordt ingericht op de Heilige Geeststraat rondom het thema “de kuns van Vastelaovend”, met onder andere schilderijen van Gerard Nizet, die al veel jaren prachtige tekeningen maakt in de Zjwetskammezaol. De Zjwetskammezaol het lijfblad van D’n Uul zal dit jaar in elk geval ook verschijnen.

De etalage aan de Hamstraat is vandaag symbolisch geopend, op de dag waarop de vereniging normaliter de Stjadsprins zou hebben uitgeroepen.

De opening van de expositie is ook aangegrepen om bekend te maken dat in dit pand een Uule-fanstore wordt gerealiseerd met een museale functie. Hiervoor zal de begane grond van het pand na Aswoensdag grondig worden verbouwd.

Na de verbouwing zijn er niet alleen Uule artikelen te koop maar wordt de gehele voormalige winkelruimte aangekleed met historische Uul-objecten en opengesteld voor het publiek.

Uule-Vórs en voorzitter Dirk Franssen en Louis Wolters ere-archivaris en senator van D’n Uul lichten de voornemens van de vereniging graag toe.

Mediapartner van Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul ML5 sprak hierover met beiden en maakte het volgende verslag.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven