Roermond wil nationaal heksenmonument bij Rattentoren

De gemeente Roermond vindt de Rattentoren de beste locatie voor een nationaal heksenmonument. Een lokale werkgroep heeft een bid uitgewerkt om het monument naar Roermond te krijgen. Begin dit jaar ging het nog tussen de Galgenberg en de Rattentoren.

Met de kennis van nu vinden de werkgroep en de gemeente de Rattentoren de beste locatie voor een fysiek monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van heksenvervolgingen.

In Roermond vonden vroeger de meeste heksenverbrandingen en -vervolgingen plaats van Nederland. In 1613-1614 belandden zo’n 65 mensen op de brandstapel. Bij deze vervolgingen speelde de Rattentoren, die vroeger de Heksentoren werd genoemd, een belangrijke rol. De uiteindelijke verbrandingen vonden plaats bij De Galgenberg (in de wijk Kapel in ’t Zand).

Lees ook: ‘Heksenmonument gaat niet alleen over de geschiedenis’

Rattentoren

De Rattentoren is uiteindelijk de beste plek gebleken vanwege de historische waarde, bereikbaarheid, zichtbaarheid en veiligheid. Het bronzen beeld komt op gemeentelijke grond, onder beheer van het bisdom en is daardoor alleen overdag toegankelijk. “Dit maakt dat het bronzen monument op een veilige plek komt te staan”, staat in het bid.

De organisatie Nationaal Heksen Monument schenkt het monument aan de verkozen gemeente. In september moeten alle gemeenten hun plannen inleveren, erna kiest de organisatie een gemeente. Naast het monument komt er ook een bewustwordingsprogramma en een lespakket voor scholen.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven