De raadsleden Marij Cox Sevenich en Marc Breugelmans stellen namens de CDA-fractie vragen aan het college over de voortgang met betrekking tot wijkregie en wijkspreekuren
De CDA-fractie maakt zich ernstig zorgen over de afkalvende aandacht voor de wijken en dorpen, en het afnemende zicht op ontwikkelingen, de veiligheid in en om huis en de problemen in de wijken en dorpen en stelt daarom de volgende vragen aan het college:
Is het wijkbeleid aangaande de wijkregie gewijzigd.
- Zo ja, op welke wijze heeft u de gemeenteraad hierover geïnformeerd?
- Kunt u uiteenzetten hoe het wijkbeleid in deze wordt gewijzigd, waarom en op welk wijze deze wijziging tot stand is gekomen?
- Zo nee, hoe moeten de in de bijlage vermelde brief dan duiden? Kunt u ons informeren over oorzaken, achtergronden en beweegreden?
- Op welke wijze denkt u de gemeenteraad hier nog bij te gaan betrekken
- Hoeveel wijkregisseurs heeft de gemeente Roermond?
- Worden de twee vertrekkende wijkregisseurs op (korte) termijn vervangen? Zo ja, wanneer verwacht u de ontstane vacatures in te vullen?
- Wat bedoelt u in uw schrijven met: ‘de aandacht voor de wijken wordt naar evenredigheid verdeeld’?
- Kunt u aangeven wat u in de ‘oude’ situatie in de wijken allemaal aan werkzaamheden vanuit wijkregie uitvoerden en welke werkzaamheden in de ‘nieuwe’ situatie? Wat gaat u zeker niet meer doen?
- Welke gevolgen heeft de evenredige verdeling van aandacht voor wijken voor de wijkregie in alle andere wijken?
- Wat gaan deze andere wijken merken van het wegvallen van de twee wijkregisseurs
- Waarom behouden de overige wijken wel hun vast aanspreekpunt en de aangeschreven wijken niet? Wat betekent dit voor deze wijken?
- U schrijft in de genoemde brief ook ‘wij blijven samen wijkgericht werken’. Kunt u nader toelichten wat u hieronder verstaat? Hoe verhouden de genomen maatregelen nu, zich met de wijze waarop u ‘wijkgericht werken’ in de ‘nieuwe’ praktijk denkt in te vullen?
- U schrijft dat u medio 2021 (dan pas!!!) de betrokkenen opnieuw informeert over de actuele stand van zaken van wijkregie en wat er verwacht mag worden van de wijkregisseurs in het kader van wijkgericht werken. Bent u bereid de gemeenteraad van Roermond in deze ontwikkelingen en actuele stand van zaken mee te nemen? Hoe? Wanneer?
- Nu het brede wijkoverleg niet meer plaatsvindt is de taak van de bewonersgroepen onduidelijk geworden. Hoe ziet u, in deze bijzondere tijd, de rol en taak van de bewonersgroepen cq. wijkraden? Hoe betrekt u hen momenteel bij de actuele ontwikkelingen in de wijken? Op welke wijze denkt u hen te gaan betrekken bij het (wijk)herstel na corona?
- Graag ontvangen we een lijst van namen van alle wijkagenten (gekoppeld aan de wijk waar ze werkzaam zijn).
- Als er wijken zijn waar geen wijkagent actief is, kunt u dan aangeven op welke termijn er weer een wijkagent actief wordt? Op welke wijze informeert u de wijkorganisaties? Op welke wijze informeert u de gemeenteraad?
- Bent u het met het CDA eens dat, gezien de vergaande maatregelen en de lange tijdsduur dat deze maatregelen nu gelden, het van groot belang is dat er een alternatief wordt ingericht voor het wijkspreekuur van de wijkagent/wijkregisseur? Bent u bereid op zeer korte termijn een (digitaal) alternatief te organiseren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze wilt u dit dan gaan doen en hoe betrekt u daar de wijkorganisaties bij?