Gebruikers van een scootmobiel in Roermond krijgen voldoende instructie om veilig te kunnen rijden. Dat stelt wethouder Vincent Zwijnenberg in een brief aan de gemeenteraad. Aanleiding waren vragen van de LVR-fractie, die had geconstateerd dat er steeds meer ongevallen met scootmobielen lijken te gebeuren. Ook dagblad De Limburger maakte daar in mei 2023 melding van.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal dodelijke ongelukken met scootmobielen in Nederland sinds 2015 vrij stabiel is: ongeveer 35 keer per jaar. Wethouder Zwijnenberg merkt op dat er, via de WMO-wet, steeds meer scootmobielen worden toegewezen in Roermond: van 530 in 2018 tot 650 in 2023. Ondanks het grotere aantal voertuigen krijgt de gemeente niet meer meldingen van ongevallen.
Rijlessen
Bij de uitreiking van een gemeentelijke scootmobiel krijgt iedere gebruiker duidelijke instructies plus een rijvaardigheidstest. Een consulent bepaalt of ook nog rijlessen en een gezondheidscontrole nodig zijn. De maximumsnelheid is technisch begrensd tot 12 km/u, juist om ongevallen te voorkomen.
Het particulier aanschaffen of huren van een scootmobiel, dus buiten het zicht van de gemeente, komt nauwelijks voor gezien de hoge kosten.
(bron: RTV Midden-Limburg, gemeente Roermond; dagblad De Limburger)