Patiënten die een tijdje moeten verblijven in het Laurentius Ziekenhuis zullen zoveel mogelijk worden gestimuleerd om in beweging te blijven. Dat is altijd al het streven van de fysiotherapeuten van het ziekenhuis en nu moet dat zeker gaan lukken met hun laatste aanwinst. Dankzij de stichting Vrienden van Laurentius beschikken zij nu over twee nieuwe zitfietsen.
Op de foto: John Louwarts, bestuurslid stichting Vrienden van Laurentius, en fysiotherapeute Carolien van Hofwegen.
Carolien van Hofwegen is fysiotherapeute in het ziekenhuis en initiatiefneemster: “Tijdens een gemiddelde ziekenhuisopname liggen of zitten patiënten ongeveer 90% van de dag. Dat is veel!
Terwijl, in de meeste gevallen, beweging zeer belangrijk is voor iemands herstel en gezondheid. Patiënten die 10 dagen in bed liggen kunnen 10-15% van hun spiermassa verliezen. Dit staat gelijk aan een lichamelijke veroudering van 15 jaar. Door weinig beweging gaat de zelfstandigheid achteruit en wordt het risico op vallen groter. Bovendien moet het lichaam van één dag in bed liggen wel een week herstellen, waardoor de opnameduur in het ziekenhuis vaak langer uitvalt.”
Carolien klopte aan bij de stichting Vrienden van Laurentius voor de financiering van de zitfietsen en deze omarmde het initiatief meteen. John Louwarts heeft namens het bestuur van de stichting het project nauw gevolgd: “Ik ben zelf ook fysiotherapeut dus ik weet hoe belangrijk bewegen is voor een mens. Ik ben erg blij dat we dit kunnen betekenen voor de patiënten die een tijdje moeten verblijven in het ziekenhuis. Weer een mooi voorbeeld van hoe we als stichting kunnen bijdragen aan de zorg in het Laurentius Ziekenhuis.”
Namens alle fysiotherapeuten is Carolien verheugd met de gift van de Vrienden van Laurentius: “Het betreft hier uiteraard geen gewone fietsen. Op deze fietsen kan veilig worden bewogen, ook door mensen die in een rolstoel zitten en laag belastbaar zijn. Dit kan dankzij een motor in de fiets, die ook passief bewegen van de benen mogelijk maakt. Zo kunnen patiënten tijdens hun ziekenhuisopname dagelijks op meerdere momenten bewegen en dus werken aan een sneller herstel!”