Roermond neemt maatregelen na onderzoek Joods vastgoed in WOII

Roermond gaat een flink aantal maatregelen nemen naar aanleiding van het onderzoek dat is gedaan naar het Joods vastgoed in de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester en wethouders willen 125.000 euro vrijmaken hiervoor.

Het onderzoek resulteerde destijds in een boek getiteld ‘Balans opmaken, een bittere noodzaak.’ Belangrijkste conclusie was dat de ingevoerde anti-Joodse maatregelen tijdens de Tweede Wereldoorlog zonder een spoor van protest zijn uitgevoerd. Daar zou ook de toenmalige burgemeester Paul Reijmer een grote rol in hebben gespeeld. Ondanks dat exacte cijfers ontbreken werd een ruime meerderheid van de joden in Roermond uitgeroeid.

Door de begeleidingscommissie die de afgelopen jaren onderzoek deed is een aantal voorstellen gedaan die het college burgemeester en wethouders nu willen overnemen. Zo komt er 75.000 euro voor de continuïteit en de versterking van het Joods leven in Limburg en Roermond, Het beschikbaar stellen van 25.000 euro voor het wegwerken van achterstallig onderhoud aan de synagoge in de Harnstraat. Ook wordt 25.000 euro gereserveerd voor educatieve projecten.

Daarnaast wil het college ook het advies overnemen voor een collectief monument voor de Roermondse Sinti-slachtoffers bij de Kapel in ’t Zand.

De gemeenteraad moet op 19 september nog wel een besluit nemen over de kwestie.

VML Nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven