Half september hebben meer dan 5.000 vrijwilligers zich actief ingezet om het stroomgebied van de Maas schoon te maken. Ongeveer 100 medewerkers van Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) en hun gezinsleden hebben de Maas én Limburgse beken schoon gemaakt. De resultaten van deze opruimactie, de Maas Cleanup, zijn bekend en te zien in een overzichtelijke infographic.
Limburg kleurde blauw
De vraag waarmee het manifest, de Maas Cleanup, begon was ”Wat nou als we het samen doen?”. Op zaterdag 19 september hebben we hier een antwoord op gekregen. Met maar liefst 200 initiatieven hebben we 90 kilometer Maasoever in Limburg afvalvrij gemaakt en 1100 vuilniszakken gevuld. Mensen zijn te voet en via kano’s aan de slag gegaan, Limburg kleurde blauw. Waterschappers en WBL’ers hebben daar een mooie bijdragen aan geleverd.
Impact van de Maas Cleanup
In de onderstaande afbeelding zie je welke impact we samen hebben gemaakt. Deze impact willen we blijven maken, want ook de komende jaren blijven we ons inzetten voor een schone Maas. Deze afbeelding kunt u ook downloaden, aan de rechterkant van de pagina.
Afval bij de bron voorkomen
Waterschap Limburg is partner in het Interreg project ‘Litter free rivers and streams’, afgekort LIVES. Arnold Jansen, waterschapsbestuurder: ”De Maas Cleanup is bedacht tijdens de startconferentie van dit euregionale project. Binnen LIVES wordt gekeken op welke manier we door een gecoördineerde, grensoverschrijdende aanpak plastic afval in het stroomgebied van de Maas kunnen verminderen. De dataverzameling, innovatieve manieren om afval op te vangen en opruimacties dragen bij om afval bij de bron te voorkomen. Het is dan ook prachtig om te zien hoeveel we hebben bereikt met deze opruimactie. Het meest bijzondere vind ik dat het bedrijfsleven initiatief nam voor deze opruimactie.’