ML5 werkt samen met meerdere top fotografen. Een van deze fotografen is Arend Masius. In de de rubriek “Arend Masius kiekt” heeft u al regelmatig een of meer van zijn prachtige foto’s kunnen zien op de website en de facebook pagina van ML5 die hij maakt over de stad Roermond.
Guus Rüsing historicus en Roermond kenner bij uitstek voorziet de foto’s steevast van geweldige historische uitleg. Zo ontstaat er langzamerhand een schat aan historische informatie en beeldmateriaal over de stad Roermond.
Bij dit bekende beeld van Dolf Wong Lun Hing (rotonde Roersingel / Minderbroederssingel), “Het Meisje met de Meeuwen”, staat een plaquette met de volgende tekst:
“Ter herinnering aan de
plechtige ingebruikstelling van de
Willem-Alexander haven
onthuld door
Hunne Koninklijke Hoogheden
Prinses Beatrix en Prins Claus
der Nederlanden
op 16 juni 1967”.
Daarmee weten we gelijk de datum van de eerste onthulling in 1967 en de reden daarvan. Dit was de eerste officiële, openbare, handeling van Prinses Beatrix en Prins Claus na de geboorte van hun zoon Willem-Alexander op 27 april van dat jaar.
Het beeld is gemaakt van brons en Cortenstaal en staat op een zwerfkei. Het werd van de Willem-Alexander haven, omdat het verkeerstechnisch in de weg zou staan, verplaatst naar deze, nog naamloze rotonde. Op een gegeven moment zijn enkele bronzen meeuwen door vandalen gestolen. Gelukkig kon Dolf het, aan de hand van foto’s en tekeningen, zelf reconstrueren en restaureren. Op 30 juni 2013 werd het beeld, weer compleet, onder het toeziend oog van de meester, teruggeplaatst.
De inspiratie voor dit beeld, zo vertelde de kunstenaar mij eens zelf, kreeg hij doordat hij thuis, door een raam, zag hoe een nichtje (of neefje?) duifjes aan het voeren was. Dit resulteerde in een beeldje voor de kleuterschool in Vlodrop.
Toen hij van de Gemeente Roermond de opdracht kreeg voor een groter beeld aan de nieuwe haven kreeg hij dit idee. Bij een Roermondse haven hoort Maaswater en daarbij horen meeuwen. Een meisje probeert, half gebukt voor het geweld van de hongerige meeuwen, half op haar hurken, stukjes brood eerlijk te verdelen. Technisch is het zeer gedurft en Sint Christoffel kijkt, vanaf zijn hoge torentrans, dan ook goedkeurend naar dit dartele tafereel.
Met mij zouden een aantal Roermondenaren graag zien dat deze, naamloze, rotonde, de Dolf Wongrotonde zou worden gedoopt, omdat hier één van zijn meesterwerken staat. Een mooie gelegenheid zou de honderdste geboortedag van Dolf, 2 mei 2021 zijn. Het argument van het College van B & W dat dan iemand tenminste tien jaar moet zijn overleden is niet valide: Een ander bekend Roermondenaar kreeg nog redelijk recent, al vier maanden na zijn dood zijn, terechte, straatnaam.
Guus Rüsing