Voor de vrijwilligers van Reddingsbrigade Roermond kan 2020, zoals bij velen, als een bijzonder jaar in de boeken. Dag in, dag uit staan de vrijwilligers van Reddingsbrigade Roermond klaar om de watersporters en recreanten op
en om de Midden-Limburgse Maasplassen een helpende hand te bieden. Gedurende het watersportseizoen, dat traditioneel van april tot en met oktober loopt, houden zij in de weekenden actief toezicht op de Maasplassen.
Waarnodig schieten zij watersporters, recreanten, maar ook organisatoren van evenementen te hulp. Ook ten tijde vande Corona-pandemie ging het werk van de vrijwillige Lifeguards onverminderd door. Mede door de beperkendeCorona-maatregelen van de overheid brachten veel mensen hun vrije tijd door in eigen land en genoten daarbijvan de recreatiemogelijkheden op en rondom het water.
Dit is ook terug te zien in de hulpverleningscijfers van Reddingsbrigade Roermond in 2020.
Maar liefst 1.619 manuren werden er door de kleine vijftig vrijwilligers ingezet waarin 54 hulpverleningen, ‘slechts’3 evenementen en 361 uur aan patrouillevaarten werden uitgevoerd. Uren ten behoeve van opleidingen, bestuurstaken, technische zaken en andere ondersteunende activiteiten, zijn hier nog buiten beschouwing gelaten.
Achttien keer werden te water geraakte voorwerpen zoals sleutels, brillen en andere voorwerpen door het duikteam van de Reddingsbrigade opgespoord en geborgen. 22 boten werden met een technisch mankement aan de motor, stuurinrichting of andere defect, veilig naar de thuishaven gesleept.
Daarnaast werden nog eens 14 andere hulpverleningen uitgevoerd; van het behandelen van een snijwond, splinter of wespensteek, tot het rechtop zetten van een omgeslagen zeilboot, of het transport van hulpdiensten over het water.
Uiteraard is het grote aantal evenementen dat op of aan het water wordt georganiseerd, waarbij de Reddingsbrigade normaliter een toezichthoudende en hulpverlenende taak heeft, afgelopen jaar grotendeels afgelast.
Enkel ‘Bacchus Drieve’, de Roermond City Swim en de Roermond City Triathlon hebben doorgang kunnen vinden. Watersport wordt steeds toegankelijker en dit is duidelijk zichtbaar in de activiteiten die zich op en rondom de Maasplassen ontplooien.
Maar met het populairder worden van deze vormen van recreatie ontbreekt ook steeds
vaker de kennis en de ervaring bij de recreanten, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Een landelijk thema is bijvoorbeeld de zwemvaardigheid.
Het werk van de vrijwillige Lifeguard bestaat uit het uitvoeren van de preventieve patrouillevaarten en het optreden als hulpverlener bij de incidenten, maar kan ook bestaan uit het leveren van ondersteuning aan de interne organisatie zoals bestuurstaken of technische ondersteuning. Daarom is de Reddingsbrigade altijd op zoek naar
nieuwe enthousiaste vrijwilligers.
Waar doorgaans de wintermaanden ingezet worden om de nieuwe vrijwilligers op te leiden en de Lifeguards hun jaarlijkse bijscholing krijgen, is ook de Reddingsbrigade de overstap gemaakt naar het aanbieden van digitale lesvormen.
Voor meer informatie over het werk van de Reddingsbrigade Roermond ga je naar
www.reddingsbrigaderoermond.nl of social media als Facebook en Instagram. Interesse in het werk van een
Lifeguard? Maak vrijblijvend een afspraak via www.reddingsbrigaderoermond.nl/redder