Raad stemt unaniem maar met tegenzin in met redding Mutsaersstichting

Sikkeneurig tast de gemeente Leudal nog eens diep in de buidel om de Mutsaersstichting te redden. De gemeenteraad ging op vrijdag 2 juli mopperend maar unaniem akkoord met een bijdrage van ruim een halfmiljoen. Er is nu eenmaal geen alternatief.  

“De stichting failliet laten gaan kost nog meer”, vond Rinke de Wit van D66. En er moet iets geregeld worden voor de jeugd, want de wachtlijsten zijn lang. “Maar waar eindigt dit? Meerdere organisaties zitten in zwaar weer. Ook Pactum dat actief is in Horn. Het is een kwestie van tijd voor ook die organisatie op deur klopt”, vreest hij.

Het onbehoorlijk bestuur zat menig raadslid dwars, al ging het sommigen te ver om over fraude te spreken. Er was sprake van verzuim, bestuurlijk onvermogen, gebrek aan transparantie. Nieuwe bestuurders willen de onderste steen boven. Eind mei werd het dossier aan het FIOD overgedragen.

Emotionele schade
“Als blijkt dat er inderdaad onbehoorlijk bestuur is, moeten zij ter verantwoording worden geroepen”, vindt Carole Pieres van Samen Verder. “Er is veel emotionele schade aangericht bij kinderen, ouders en medewerkers.”

Het bedrag van 562.212 is een lening met terugbetalingsverplichting. Piepers zegt geen financiële risico’s te willen lopen, maar vraagt zich af of de stichting daar aan kan voldoen. “Kunnen we een terugbetaling via een beslaglegging of het vorderen van de verkoop van vastgoed?”

Peter van Melick van het CDA benadrukt dat er geen alternatief is voor de Mutsaersstichting. Hij dringt er daarom op aan om voor alternatieven te zorgen, “zodat we minder afhankelijk zijn van één aanbieder.

Vertrouwen
Wethouder van Helden wist te melden dat er behoorlijke verbeteringen zijn doorgevoerd bij de Mutsaersstichting. “Het verzuim en verloop was teruggebracht, ook de directie en de manier van werken zijn veranderd. “Het wordt goed opgepakt, de inspectie kijkt mee, wij hebben er vertrouwen in.”

Zekerheid dat de investering wordt terugbetaald krijgen de raadsleden echter niet van hem. Al worden daar wel inspanningen toe geleverd. Zo moet een hypotheek op het vastgoed borgen dat het geld terugkomt. Wanneer dat gaat gebeuren hangt af van hoe de stichting presteert. En of het helemaal terugbetaald wordt is niet zeker, we doen er alles aan dat wel gebeurt.

bron: VML Nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven