Vrijdag 22 oktober wordt in Maasgouw de eerste dijk ingezaaid met een heel speciaal kruidenmengsel. De kruiden zijn de afgelopen maanden door inwoners verzameld in Stevensweert en Ohé en Laak. Met deze bijzondere proef wil de gemeente Maasgouw en het Waterschap Limburg onderzoeken of het mogelijk is om met gebiedseigen kruidenzaad floravervalsing te voorkomen.
Drie vakken
De proef vindt plaats op een dijkvak aan de Maasdijk in Stevensweert. Het dijkvak wordt voor de proef opgedeeld in drie vakken, die gedurende vijf jaar op een andere wijze worden beheerd. In 2023 en 2025 wordt onderzocht wat de effecten van deze verschillende vormen van beheer zijn en hoe de biodiversiteit per vak is hersteld. Daarbij wordt vooral gekeken naar de aangetroffen planten- en insectensoorten. Belangrijk daarbij is ook of het lukt om lokale plantensoorten, zoals de Sleutelbloem, te herintroduceren.
Lokale betrokkenheid
Met deze bijzondere proef wil het Waterschap Limburg en gemeente Maasgouw ook onderzoeken of het lukt om samen met vrijwilligers de kruidenrijkdom in de bermen en dijken te vergroten. Uit de proef moet blijken of die bijdraagt aan het vergroten van de kennis en het draagvlak voor ecologisch beheer bij deze inwoners.
De proef start op vrijdag 22 oktober om 10 uur aan de Maasdijk in Stevensweert in het bijzijn van wethouder Lalieu en de heer Teeuwen (lid dagelijks bestuur Waterschap Limburg) gaan de inwoners de zelf verzamelde kruidenzaden inzaaien.