Op zoek naar het verhaal van Maasgouw

De komende weken gaat gemeente Maasgouw op zoek naar het verhaal van Maasgouw. En daarvoor heeft zij uw hulp nodig!

Het verhaal van Maasgouw bestaat uit een verzameling van belangrijke historische onderwerpen, personen, gebeurtenissen, objecten en archeologische vondsten. Samen vormen zij een canon van de geschiedenis van gemeente Maasgouw.

Canonvensters

De komende weken worden elke week mogelijke canonvensters gepubliceerd. Deze week vindt u er hieronder één. Graag horen wij wat u van deze vensters vindt. Bent u het ermee eens of oneens als deze onderdeel worden van het verhaal van Maasgouw? Heeft u nog aanvullingen? Of heeft u andere ideeën over wat er in het verhaal van Maasgouw terecht moet komen? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar erfgoed@gemeentemaasgouw.nl.

Venster 1: De prehistorische steen van Linne

In september 1977 deden archeologen een opmerkelijke vondst tussen Linne en Sint-Odiliënberg. Het object zelf was niet spectaculair, maar wel wat er op stond: een steen met een ingekraste tekening. Wat de vondst zo bijzonder maakte, was dat die tekening zo’n 12.000 jaar geleden werd gemaakt. En daarmee is deze ‘Steen van Linne‘ de oudste bekende tekening van Nederland.

De prehistorische tekenaar moet een zogenaamde jager-verzamelaar zijn geweest. 12.000 Jaar geleden was de landbouw immers nog niet uitgevonden en leefden alle mensen als nomaden: ze trokken constant rond op zoek naar eten. Wat de jager-verzamelaar precies wilde uitbeelden met zijn tekening weten we helaas niet. Wat denkt u?

Foto: Rijksmuseum van Oudheden

Naast deze steen zijn er ook nog andere vondsten uit de prehistorie gedaan in de gemeente Maasgouw. In Stevensweert en Ohé en Laak zijn bijvoorbeeld resten van mammoeten gevonden. In Thorn is een kleinschalige nederzetting gevonden van mogelijk 10.000 jaar voor Christus. En in Wessem is een 3000 jaar oud zwaard uit de bronstijd gevonden, evenals een grote Keltische begraafplaats uit ca. 250 voor Christus.

De prehistorische geschiedenis van Maasgouw is niet heel bekend, maar hij is zeker interessant!

Dit bericht delen:
Scroll naar boven