Begin 1945 werden liefst 30.000 mensen uit Roermond en omgeving naar Friesland geëvacueerd. 8500 van hem kwamen in Leeuwarden terecht. Precies 75 jaar geleden (met name in mei 1945) vertrokken de meesten weer naar Limburg. Tevoren hadden zij in de toenmalige frontstad Roermond veel geleden. Ook de treinreis door Duitsland naar Friesland was voor verreweg de meesten wegens bombardementen, bevriezing, honger etc. een zware onderneming.
De Stichting Poëzietableaus in Leeuwarden is bijzonder verheugd dat aan de massale evacuatie en het verblijf van tienduizenden Limburgers in Friesland 75 jaar later alsnog een poëzietableau wordt gewijd.
Het gedicht ‘In de verre huizen’ is gemaakt door Meity Völke. Deze dichteres (1980) uit Roermond won in 2019 de prestigieuze Turing Gedichtenwedstrijd (7000 inzendingen) met haar gedicht ‘Onder water’. Des te mooier vindt de stichting het dat zij bereid is gevonden de evacuatie vanuit Roermonds perspectief te belichten.
Het poëzietableau komt pal naast de ingang van de Sint Bonifatiuskerk te liggen, de grootste rooms-katholieke kerk van Fryslân. Bisschop Lemmens plaatste in 1945 een voor Roermond belangrijk genadebeeld in de doopkapel van deze kerk: het beeld, in de volksmond ‘Os Marij’ genoemd, was de Limburgers tot troost. Deze prachtige kerk werd gebouwd door de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers (1827-1921). Al met al vindt de parochie van de Bonifatiuskerk dit een heel passende plek voor het poëzietableau. De financiering van het poëzietableau zelf is op voorspraak van de Friese Commissaris Arno Brok mogelijk gemaakt door de provincies Fryslân en Limburg. De stichting is hen daarvoor erkentelijk.
De onthulling van het poëzietableau door de Friese Commissaris Arno Brok en de Limburgse Gouverneur Theo Bovens is voorzien op 10 oktober 2020. De stichting wil graag dat het evenement door zo veel mogelijk Limburgers en Friezen kan worden bijgewoond.
Aan de onthulling gaat om 14:00 u. een attractief en afwisselend programma vooraf dat plaatsvindt in de Bonifatiuskerk met sprekers uit Limburg en Fryslân, een poëtisch intermezzo en drie muzikale optredens van de bekende Roermondse zanger Gé Reinders, in samenwerking met blaasorkest De Bazuin uit Tzummarum. Hij zal naast het alom bekende lied Blaosmuziek het perfect bij de gelegenheid passende lied “75 Jaor” ten gehore brengen. Ook de burgemeester van Roermond, Rianne Donders en de bisschoppen uit Noord-Nederland en Limburg behoren tot de sprekers maar ook Roermondenaar John Vaessen die tijdens de evacuatie hier werd geboren. Dit evenement is bedoeld als een waardige afsluiting van de herdenkingsactiviteiten in 2020 (waarvan vele helaas naar 2021 moesten worden uitgesteld).
Naast hoogwaardigheidsbekleders komen tal van andere mensen uit Roermond naar de herdenking, o.a. leden van de historische vereniging Rura. Door sommigen werd dit al ‘een tweede evacuatie’ genoemd, zij het dit keer op vrijwillige basis.