Wie zijn huis wil isoleren, moet ervoor zorgen dat beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, niet worden verstoord of gedood. Dat staat in de Wet natuurbescherming (Wnb). Om aan die wet te voldoen, moeten huiseigenaren bij bijvoorbeeld spouwmuurisolatie eerst een ecologisch onderzoek uitvoeren. Dit is duur en werkt vertragend. Om isolerende huiseigenaren tegemoet te komen laat de gemeente Maasgouw een Soortenmanagementplan (SMP) maken. Dit plan zorgt ervoor dat huiseigenaren in onze gemeente in de toekomst hun huis kunnen blijven verduurzamen én ze daarbij voldoen aan de Wet natuurbescherming.

Vanaf 1 januari 2017 geldt de Wet natuurbescherming. Deze beschermt alle inheemse in het wild levende diersoorten en hun rust- en verblijfplaatsen. In de praktijk betekent dit dat bij dakisolatie (vanaf de buitenkant) en spouwmuurisolatie, de woningeigenaar eerst een ecologisch onderzoek moet laten uitvoeren. Dat is nodig omdat in een deel van de woningen soms één of meerdere beschermde dieren wonen.

Gierzwaluwen en huismussen verblijven bijvoorbeeld vaak onder dakpannen en vleermuizen bevinden zich vaak in een spouwmuur. Hier moet bij een verbouwing of verduurzaming dus rekening mee worden gehouden. Er moeten bijvoorbeeld compenserende maatregelen worden getroffen of een ontheffing worden aangevraagd bij de provincie.

De gemeente Maasgouw kan huiseigenaren hierin tegemoet komen door voor de gehele gemeente  ontheffing aan te vragen. Hiervoor is een Soortenmanagementplan (SMP) nodig. De gemeente laat dan het onderzoek uitvoeren. Het voordeel van deze aanpak is dat apart ecologisch onderzoek per individueel project niet meer nodig is. Dit bespaart inwoners kosten en tijd. Toch zelf aan de slag? Houd er rekening mee dat een ecologisch onderzoek laten uitvoeren voor je eigen huis duur is. Ook is het moeilijk om iemand te vinden die dit onderzoek uitvoert.

Een Soortenmanagementplan is een ecologisch onderzoek naar de leefruimte van deze beschermde diersoorten. In dit plan staan maatregelen, gedragsregels en afspraken ter bescherming van deze diersoorten. Op basis van het Soortenmanagementplan kan de provincie vervolgens aan de gemeente een gebiedsontheffing verlenen.

Het opstellen van een SMP duurt een tot twee jaar. Hierbij wordt van april tot oktober veldonderzoek uitgevoerd naar de leefomgeving van deze beschermde diersoorten. Dit zijn in het geval van Maasgouw: de vleermuis, gierzwaluw, huiszwaluw, steenmarter en huismus.

 

Bron: Gemeente Maasgouw