Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML) werkt sinds enkele maanden met zeven pijlers om haar ambities voor duurzaamheid en circulariteit, tastbaar en uitvoerbaar te maken. Samen met de aandeelhoudende gemeenten, ondernemers, omwonenden en adviesorganen. De eerste geluiden én resultaten zijn veelbelovend . Hans Coppus, directeur OML: “Met een paar kleine stappen kun je al een groot verschil maken.”
Bedrijventerreinen leveren een belangrijke economische bijdrage aan de Nederlandse economie. Maar de economische activiteiten op de terreinen zorgen ook voor een flink energieverbruik en de ontwikkeling en aanleg van deze terreinen hebben impact. Hans Coppus: “Wij als OML zien deze locaties, bestaande en nieuwe bedrijventerreinen, een belangrijke rol spelen bij de energietransitie en verduurzaming van Nederland.”
OML is dagdagelijks bezig met de juiste huisvesting op de juiste plek voor bestaande en nieuwe bedrijven in Midden-Limburg op deze terreinen. Hans Coppus: “Zeven pijlers van duurzaamheid en circulariteit helpen ons om onze ambities tastbaar en uitvoerbaar te maken. Voor onszelf en partijen zoals ondernemers, omwonenden, overheden en adviesorganen, die met ons te maken krijgen.” Met de zeven pijlers wil OML bewustzijn creëren rondom duurzaam, klimaatneutraal en circulair ondernemen. Met als doel: bijdragen aan de klimaatdoelstelling 2050 van de overheid.
Zeven pijlers duurzaamheid & circulariteit
- Materialen
- Energie
- Synergie
- Grondgebruik en –opname
- Beeldkwaliteit
- Biodiversiteit en ecologische diversiteit
- Wet- en regelgeving
Tastbaar en uitvoerbaar
OML maakt de pijlers tastbaar en uitvoerbaar, voor zichzelf en anderen. Met concrete voorbeelden hoe OML dat nu al aanpakt in haar dienstverlening: van feitelijke verkoop van een bedrijfskavel tot zaken als procesbegeleiding, advisering en bemiddeling bij vergunningaanvragen, die ook tot haar service op haar bedrijventerreinen gelden.
Voorbeeld
Bestaande bedrijventerreinen zijn vaak onnodig versteend. Op bedrijventerreinen helpt het om verharde ondergronden open te maken. Bij nieuwe bedrijventerreinen kiest OML direct voor een half open verharding en de toepassing van groen voor het koelend effect en waterafvoer. En zo zijn er met de zeven pijlers en praktische voorbeelden nog meer stappen te zetten richting verdere verduurzamingsmaatregelen van bedrijventerreinen. Denk aan hergebruik van asfalt voor de aanleg van nieuwe wegen of het gebruik van zonnepanelen op de daken. OML ziet op haar bedrijventerreinen al de eerste resultaten terug van de deling van de zeven pijlers. Onder andere in de belangstelling van nieuwe én potentiële vestigers op één van haar bedrijventerreinen voor de gezamenlijke synergie-sessie over duurzaamheid. Ondernemers noemen de zeven pijlers ‘praktisch’ en ‘handig’.
Ideaal
Hans Coppus: “Idealiter bekrachtigen we alle pijlers in nieuwe ontwikkelingsplannen. Duurzame en circulaire bedrijventerreinen vergen samenspel met onder andere overheden en ondernemers. Overheden kunnen bijvoorbeeld in hun bestemmingsplannen specifieke voorschriften voor duurzaamheid en circulariteit opnemen.”
Bij de gronduitgifte kijkt OML in samenwerking met bedrijven naar de realisatie van de zeven pijlers. 100% circulair of duurzaam zal op korte termijn nog niet het geval zijn. Maar wel nieuwe bedrijventerreinen die zo circulair mogelijk zijn. Ook zijn stappen te zetten in de circulaire transitie bij de herstructurering van bestaande bedrijventerrein. Ook kleine en relatief goedkope stappen leveren al veel profijt op, zoals het gebruik van gerecycled printpapier of biologisch afbreekbare koffiebeker. Maar ook grotere stappen zoals het samenvoegen van functies in panden of gebruik van hernieuwbare energiebronnen. “Daar waar OML nu al een duurzame weg kan inslaan, doen we dat en willen we ook andere ondernemers daar bewust van maken”, aldus Hans Coppus. “Duurzaam en circulair ondernemen is een proces, geen eindbestemming. Duurzaam ondernemen blijft ook na 2050 doorgaan.”
Meer weten over OML’s pijlers van duurzaamheid en circulariteit? Kijk op de WEBSITE van OML