Omgevingsvisie Maasgouw Koesteren en beschermen van de leefomgeving

Samen met inwoners, belangenorganisaties en ketenpartners is gewerkt aan een Omgevingsvisie voor gemeente Maasgouw. In de raadsvergadering van 22 februari heeft de gemeenteraad deze Omgevingsvisie vastgesteld. Verantwoordelijk wethouder Tim Snijckers en Derk-Jan Verhaak van Rho adviseurs vertellen meer over de Omgevingsvisie.

Tim Snijckers en Derk-Jan Verhaak

Tim Snijckers en Derk-Jan Verhaak

Wethouder Tim Snijckers: “De Omgevingsvisie is de leidraad voor de komende jaren. Het geeft aan hoe wij omgaan met onze omgeving. Niet alleen het stapelen van de stenen, maar juist ook hoe we omgaan met het vele groen en water dat we in Maasgouw hebben. Hoe behouden en versterken we de kwaliteit van onze leefomgeving? Dat is in feite waar het om gaat in de Omgevingsvisie. Want de kwaliteit van onze leefomgeving is ook bepalend voor onze gezondheid.”

Op hoofdlijnen

De ambities en doelen voor de dorpskernen, het buitengebied en de Maasplassen worden op hoofdlijnen beschreven. Daarnaast is er een aantal randvoorwaarden geformuleerd die o.a. te maken hebben met klimaat, energie, biodiversiteit, gezondheid en mobiliteit. Wethouder Snijckers: “Doordat het geen dichtgetimmerd plan is, is er ook veel gespreksruimte. Als je bijvoorbeeld als ondernemer iets wilt in Maasgouw dan geeft de Omgevingsvisie een bepaald houvast. Wat kan ik hier doen? Wat kan ik hier ook niet doen of welke voorwaarden worden er gesteld aan mijn ontwikkelingen? Initiatieven die bijdragen aan het realiseren van onze ambities en doelen zijn welkom.”

Samenwerking

Het opstellen van de Omgevingsvisie heeft de gemeente niet alleen gedaan. Dit is gebeurd samen met o.a. inwoners, ondernemers, belangenorganisaties en partners. Derk-Jan Verhaak van Rho adviseurs heeft de gemeente begeleid bij de totstandkoming van de Omgevingsvisie. Derk-Jan Verhaak: “Het is een uitvoerig traject geweest. We zijn heel breed informatie op gaan halen. Via een online vragenlijst konden inwoners en ook het MaasgouwPanel aangeven wat zij belangrijk vinden in Maasgouw. De één heeft het hierbij over de eigen straat en de ander heeft het over de mooie natuur, het water en het groen dat Maasgouw heeft. Het is goed om dat soort signalen op te halen. Daar kunnen we iets mee voor de Omgevingsvisie. Naast inwoners zijn we ook in gesprek gegaan met de gemeenteraad, belangenorganisaties en ketenpartners. Alle input is verwerkt in een concept Omgevingsvisie. Op dit concept kon tijdens de ter inzage termijn gereageerd worden. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de Omgevingsvisie die de gemeenteraad nu heeft vastgesteld.”

Eindresultaat

Het uiteindelijke resultaat van de Omgevingsvisie ga je over jaren zien. Wethouder Snijckers: “Het resultaat voor de lange termijn moet zijn: wat is Maasgouw toch een fijne leefomgeving gebleven. Daar moeten we nu samen aan werken.”

Meer informatie

Meer informatie over de Omgevingsvisie op website van de gemeente.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven