Talent moet je koesteren. Niet zo gek dus dat wij als festival graag een podium bieden aan jonge theatermakers. In Ode aan de Maas – als onderdeel van de landelijke campagne Ode aan het Landschap – kiezen wij er daarom voor om jonge makers woonachtig in Noord- en Midden-Limburg deze podiumplek te geven. Want ook in deze regio zijn volop choreografen, regisseurs en interdisciplinaire makers aanwezig, barstend van het talent en nieuwe ideeën. Het Limburg Festival vraagt aan deze jonge honden uitdrukkelijk om op zoek te gaan naar de verhalen uit de regio voor het verbinden van het verleden, heden en toekomst om op een aansprekende en verrassende manier het publiek te raken, in lijn met de toegankelijkheid die Limburg Festival hoog in het vaandel heeft staan. In deze Nieuwsbrief Mei 2021 stellen we er enkele aan jullie voor.
Eva Custers is derdejaars student ‘docerend theatermaker’ aan de Academie voor Theater in Tilburg. Momenteel is ze bezig met het oprichten van haar eigen theaterstichting, gesetteld aan de Maas in Midden-Limburg. Samen met haar cursisten wil Eva ‘de bek van het monster’ opzoeken; daar waar theater echt wordt en spelen geloofwaardig.
Ze is een bevlogen en muzikale maker en zet graag conflicten in het dagelijkse leven om naar spannende spelsituaties. Haar drijvende kracht is het theatraliseren van historische verhalen met diepe betekenissen.
Eine Nearse wearse in de positieve zin …
Mayke Roels uit Roermond
Mayke studeerde in 2016 af als theatermaker/docent aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ze maakt voornamelijk producties met en voor jongeren. Ze houdt ervan om verhalen die mensen met zich meedragen of de verhalen die verborgen liggen in het Limburgse landschap te vertalen naar het theater.
Door gebruik te maken van beweging, muzikaliteit en persoonlijke input van de acteurs vertelt ze het verhaal. In het kinderlijk verbazen zit volgens Mayke een enorme kracht verborgen en het is voor haar daarom haar grootste maak-motor.
Brohlin Coumans uit Roermond
Brohlin, dichter en rapper, had al heel vroeg een fascinatie voor taal. Toen hij acht was begon hij met het schrijven van gedichtjes en verhalen. Rond zijn tiende ontdekte hij ‘All eyes on me’ van Tupac en sindsdien is hij verslaafd aan hiphop en schrijft hij zelf ook rapteksten. In zijn jeugd, die vrij turbulent was, functioneerden schrijven en rappen als uitlaatklep voor een hoop woede en onbegrip in hem.”
Sarah Soethoudt uit Venlo
Haar opleiding begon op de Vooropleiding Dans in Venlo, waarna ze Moderne Theaterdans studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Momenteel is Sarah onderdeel van danscollectief CHRONOS, werkt ze met een improvisatiegroep in Den Bosch en is ze danser en choreografe voor ADEM, de Venlose voorstelling voor zorgmedewerkers.
Daarnaast focust Sarah zich op haar locatie-werk in Noord-Limburg en maakte ze De waeg nao hoes (2020) en 1+1= NIET ALLEEN (2021) i.s.m. Babs van Bree.
Babs van Bree uit Grubbenvorst
Babs gebruikt haar stem als krachtig en veelzijdig instrument, waarmee ze associaties oproept met de natuur, gedachten, gevoel en de wereld van nu. In haar muziek is ze op zoek naar diepgang en authenticiteit. Na de middelbare school studeerde Babs twee jaar muziektherapie in Nijmegen.
In 2017 behaalde ze haar Bachelor of Music aan het Conservatorium van Maastricht en op dit moment is ze bezig met het afronden van haar Master of Music aan het Conservatorium in Keulen. Daarnaast werkt ze veel samen met danser Sarah Soethoudt, waarmee ze onder andere het project 1+1= NIET ALLEEN heeft opgezet.
Rebecca Schoolmeesters uit Roermond
Rebecca begon met theater op de Jeugdtheaterschool in Roermond, hier volgde zij haar eerste improvisatielessen en stroomde al snel door naar productiegroepen. In 2010, wist Rebecca zeker dat ze van theater haar beroep wilde maken en begon ze aan de MHBO vooropleiding Theater.
Na deze succesvol afgerond te hebben, begon in 2012 een nieuw avontuur op de Academie voor Theater in Tilburg. Rebecca zich gespecialiseerd in het maken van solowerk, door middel van het volgen van een minor op de Koningstheateracademie in Den Bosch. Geine kaaje kook tijdens (n)Ode aan de Maas.
Ode aan de Maas
Het project Ode aan de Maas vindt binnen het Limburg Festival plaats op zaterdag 28 en zondag 29 augustus.
Meer info en ticketverkoop t.z.t. via www.limburgfestival.nl