Het schiet maar niet op met de realisatie van zorg- en huurappartementen op locatie klooster Mariabosch in Baexem. Het is nu wachten op uitspraak van de rechter die bepaalt of het klooster een monumentale status krijgt. “Dat zou voor de plannen catastrofaal zijn”, zegt de projectontwikkelaar. Maandagavond stond het onderwerp op de agenda van de Commissie Sociaal in Leudal.
Al sinds 2010 zijn er plannen om een nieuwe bestemming te geven aan het monumentale klooster Mariabosch. Het laatste plan voorziet in 27 zorgeenheden voor kortdurende zorg in het poortgebouw en 18 zorgappartementen voor mensen met een zorgindicatie in de Mariakapel. Daarnaast komen er 40 woonappartementen, waarvan 20 sociale huur en 20 voor de vrije sector. Voor een later stadium staan er nog maximaal 8 grondgebonden woningen op de planning.
Omwonenden hadden bezwaren tegen deze plannen. Het aanzicht van het monumentale pand zou te veel inboeten op de eerste schetsen, vooral vanwege de hoeveelheid glas. Daarnaast waren er zorgen over het grote aantal van 40 huurappartementen en de plek van de acht woningen die aan de Briasboschweg waren ingepland.
Maar dat is nog niet alles. Er zijn nog meer bezwaren en dat heeft te maken met de mogelijke monumentale status van het pand. Frits Teeven van Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de waker van het nationale erfgoed: “De middenbeuk, het poortgebouw en het kapelgebouw moeten wat ons betreft een monumentale status krijgen en dus in de huidige vorm behouden blijven.. De rechter doet hierover medio februari uitspraak. Het duurt inderdaad lang voordat de uitspraak er ligt. Er moesten nogal wat vragen worden beantwoord door de gemeente maar dat schijnt inmiddels gebeurd te zijn.”
‘Monumentale status is catastrofaal’
Jules Willems uit Horn coördineert het project voor Provama, samen met Proteion en het Samen Zorgen Huis Leudal. “De realisatievergunning is binnen en wordt momenteel door ons bekeken. En als de rechter het vonnis over de monumentele status in ons voordeel uitspreekt dan kunnen we de vergunning aanvragen. Maar als het pand in de huidige vorm behouden moet blijven, dan zijn de plannen financieel niet meer te realiseren. Dat zou catastrofaal zijn.”
Wethouder van Helden, die mede namens wethouder Graef spreekt, laat weten dat er sprake is van een goede en prettige samenwerking met het Samen Zorgen Huis Leudal. Van Helden refereert aan een raadsinformatiebrief van mei vorig jaar waarin staat aangeven dat Proteion meer kamers nodig heeft voor een goede exploitatie en daarom wordt de zorg verplaatst naar het poortgebouw.
“Partijen werken momenteel aan verdere uitwerking van deze plannen. Verder wordt er onderzocht hoe om te gaan met de financieringsoplossing van het project. Er wordt gekeken of de ontwikkelaar de financiering kan aflossen omdat de borgstelling vanuit de gemeente komt te vervallen. Op korte termijn wordt hierover duidelijkheid verwacht. De uitspraak van de rechter kan gevolgen hebben voor de door te lopen vergunningprocedure. Als er overeenstemming over de financiering is dan kan de vergunning door de ontwikkelaar worden aangevraagd rekening houdend met de uitspraak van de rechter.”
Volgende maand zou de samenwerkingsvereenkomst met de projectontwikkelaar kunnen worden getekend. Op 19 februari is er meer duidelijkheid: dan doet de rechter uitspraak.
VML Nieuws