Midden-Limburgers ruilen snorfiets in: ze brommen liever

In Midden-Limburg rijden flink minder snorfietsen. In het verkeer zien we echter meer brommers op de weg sinds een jaar geleden. Vooral in Weert moet de snorfiets het ontgelden. De meeste brommerrijders vinden we in Leudal.

Snorfietsbezitters in Midden-Limburg lijken hun voertuig massaal ingewisseld te hebben voor een bromfiets. Wie de recente cijfers van het CBS er op naslaat ziet dat de daling in het aantal snorfietsen in de regio ongeveer gelijk opgaat met de toename van het aantal bromfietsen. Tussen 2023 en 2024 daalde het aantal snorfietsen met 12 procent van meer dan 11.500 tot ruim 10.100. Het aantal brommers steeg met bijna 13 procent, van ruim 6.200 tot over de 7.000. Deze ontwikkeling volgt procentueel de landelijke trend.

Het aantal voertuigen met een bromfietskenteken is in Midden-Limburg zelfs gedaald, en wel met 3 procent van 18.100 naar ruim 17.500. Hieronder vallen behalve bromfietsen ook bromscooters, brommobielen, fietsen met hulpmotor en elektrische steps. Het zijn dus vooral de bromfietsen die populair zijn geworden.

Platteland
Verreweg de meeste bromfietsen vinden we in de plattelandsgemeenten. In Leudal staan 1613 bromfietsen geregistreerd. Dit wil zeggen dat 4,5 procent van de inwoners een brommer bezit. Maasgouw volgt in Midden-Limburg met 3,6 procent. Ter vergelijking: van alle Nederlanders heeft slechts 2,8 procent een bromfiets. In Weert en Roermond ligt dat percentage onder het landelijk gemiddelde met respectievelijk 2,2 en 2 procent.

Snorfietsen mogen slechts 25 kilometer per uur, in plaats van 45. Deze voertuigen zijn juist in Roermond erg populair. In deze gemeente rijden 2.900 van deze voertuigen, ofwel 4,8 per honderd inwoners. Landelijk ligt dit percentage op 3,7.  De gemeente Weert, waar ook weinig bromfietsen rijden, is de enige die onder dit landelijk gemiddelde uitkomt. Hier heeft slechts 3,1 procent een snorfiets.

VML  Nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven