Roermond gaat definitief een eigen bedrijf opzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De huidige werknemers van Westrom zullen in dat bedrijf opgaan. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond unaniem besloten.
De reden voor het besluit is dat de participatiewet er voor zorgt dat een bredere aanpak nodig is voor meer inwoners en om een voorziening voor de werknemers van Westrom in stand te houden. Want het huidige Westrom komt langzaam maar zeker in een krimpsituatie terecht vanwege het feit dat de wet sociale werkvoorziening is gestopt. Ook de samenwerking met de regiogemeenten is niet optimaal en Roermond vindt dat ze daarin te weinig te zeggen hadden. Dat gaat nu ook veranderen met de oprichting van het Mensontwikkelbedrijf (MOB).
Dienstverlening aan doelgroep blijft
Net als bij Westrom, richt de focus van het nieuwe mensontwikkelbedrijf zich op het ondersteunen van zoveel mogelijk mensen naar werk of andere vorm van participatie in de samenleving. De dienstverlening van Westrom aan de doelgroep blijft overeind. Roermond neemt de dienstverbanden en begeleiding over en mensen behouden hun werk en andere zekerheden die ze nu al hebben.
In Roermond zullen naar verwachting een kleine 1100 mensen zich melden bij het nieuwe Mensontwikkelbedrijf. Vanuit het huidige Westrom komen daar nog eens zo’n 750 mensen bij. Dat zijn overigens dan ook mensen uit de regiogemeenten.
Plek op de reguliere arbeidsmarkt
Het streven is om mensen zoveel mogelijk in hun buurt of op de reguliere arbeidsmarkt verder te helpen. Voor niet iedereen is dit een haalbare kaart, voor hen is er (tijdelijk of permanent) een plek binnen het MOB.
Het nieuwe bedrijf wordt een BV zo is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. De grootste coalitiepartij LVR was daar in eerste instantie niet zo gelukkig mee en vond dat het dan op een te grote afstand kwam te staan. Maar wethouder Smitsmans gaf aan dat zij voortdurend de vinger aan de pols zal houden in het proces.
De naam Mensontwikkelbedrijf is overigens een werktitel. De cliëntenraad die het overigens met de plannen eens is al met een aantal nieuwe namen als voortel gekomen. Daarbij vallen TOF (Talent Ontwikkel Firma) en SPRANKELPLEK op.
VML nieuws