Het SBNL Natuurfonds organiseert de jaarlijkse Boom van het Jaar verkiezing. Van 3 april tot 18 mei kan iedereen zijn of haar favoriete Nederlandse boom aanmelden. Bij deze verkiezing gaat het om het verhaal achter de boom, het belang voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis; zoals de markante mammoetboom in Wessem.
De liefdesboom van Wessem
Op het Van Horneplein in Wessem staat een schitterende mammoetboom (Sequioadendron giganteum). Deze boom torent hoog boven zijn omgeving uit en domineert, samen met de kerk en de brug over de Maas, de horizon van Wessem.
De boom is omgeven door verhalen. Een hardnekkig verhaal is dat deze boom zou zijn geplant als vrijheidsboom tijdens de Franse revolutie. Dat zou wel heel wonderlijk zijn omdat deze boomsoort toen nog niet ontdekt was in Amerika.
De waarheid is echter heel anders. Joannes Vissers was een handelaar uit Wessem. Hij handelde in granen, kolen en hout. Hiervoor was hij veel onderweg.
Zoals bijvoorbeeld in 1892 toen hij op handelsreis ging naar Duitsland. Voor zijn vrouw Paulina Vissers-Swillens nam hij als aandenken een klein mammoetboompje mee. Een bijzonder cadeau in die tijd. Wie had er toen ooit van een mammoetboom gehoord in Wessem? Paulina plantte de boom in de achtertuin van hun woning vlakbij een klein kapelletje. De boom sloeg aan maar de familie Vissers werd getroffen door het noodlot. De reis naar Duitsland bleek namelijk de laatste handelsreis van Joannes te zijn geweest. Hij overleed in februari 1893 en ook Paulina overleed. De familie waaierde vervolgens uit over de gehele regio.
Later was de boom getuige van een dramatische gebeurtenis. Aan zijn voet werden in oktober 1944 alle mannen van Wessem bij elkaar gedreven. Hiervandaan werden ze afgevoerd om als dwangarbeiders te werken in Duitsland. Voor velen was de boom het eerste dat ze van Wessem zagen toen ze naar maanden van ontberingen weer terugkeerden naar hun dorp. Enkelen keerden echter niet terug, voor hen was de boom misschien het laatste dat ze ooit van Wessem zagen…
Het huis waar Joannes en Paulina woonden en waar ze gelukkig waren, werd afgebroken. De weg moest breder. Zelfs het kleine kapelletje waar zo veel lief en leed gedeeld werd, is afgebroken. Maar de mammoetboom bleef staan.
Als geschenk van de schutterij aan de bevolking van Wessem werd er enkele jaren geleden een nieuwe kapel gebouwd. Bij de boom werden banken geplaatst ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van een bedrijf. Mensen komen weer naar hier om lief en leed te delen.
En de boom? Hij staat er nog steeds. Als baken en poortwachter van het dorp en een blijvende herinnering aan de liefde tussen Joannes en Paulina.
Heeft u een boom met een bijzonder verhaal, een boom waar u telkens weer van geniet of die extra aandacht verdient? Meld de boom dan aan voor Boom van het Jaar!