Grensoverschrijdende tentoonstelling “Mächtig und Stark” van 18 juli t/m 22 augustus 2020, in het museum in Stevensweert een initiatief van de Stichting Peel-Maas-Niers. Zij heeft een selectie gemaakt van unieke kaarten van vestingen, vestingsteden en afbeeldingen van krijgskundige verwikkelingen in het gebied tussen Rijn en Maas van de 16e – 18e eeuw. Deze kaarten komen uit de nalatenschap van de jurist en boekdrukker Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis (1797-1872). Hij schonk meer dan 50.000 kaarten, topografische tekeningen en atlassen aan de Universiteitsbibliotheek van Leiden. Van deze originele kaarten zijn grote banners gemaakt met begeleidende toelichting in het Nederlands en in het Duits. In totaal betreft dit 21 onderwerpen. Naast belangrijke Duitse vestingplaatsen o.a.: Wesel, Rheinberg en Geldern, ook Limburgse vestingplaatsen als Gennep, Venlo en Stevensweert. Tevens een belangrijke kaart over “de Maas en haar dijken tussen Maaseik en Wessem” na 1776. Deze kaart geeft een beeld van de Maas en nevenbeddingen in een territoriaal sterk verdeeld gebied. In 1776 behoorde de rechteroever van Roosteren tot Maasbracht tot het Staatse gebied van het Overkwartier. De linkeroever viel van Maaseik tot Ophoven onder het prinsbisdom Luik. Kessenich was een vrije heerlijkheid. Thorn een rijksstift en Wessem behoorde tot het Oostenrijkse gebied van het Overkwartier.
Deze collectie wordt aangevuld met drie andere belangrijke collecties:
- 32 kaarten uit een particuliere collectie, o.a. betrekking hebbend op de Belgische – Nederlandse – Duitse grensregio uit de 16e – 18e eeuw.
- Boeken en documenten uit de collectie Schillings van het Limburgs Museum, o.a. over vestingwerken en krijgskunde.
- Kaarten uit het archief van het museum Stevensweert / Ohé en Laak
Actie: Vanwege deze tentoonstelling, biedt het museum het bijzondere boek: “Stevensweert, vesting aan de Maas” geschreven door oud-conservator Har Rutten tijdelijk aan voor € 17,50 (in plaats van € 19,50). Deze actie geldt t/m 22 augustus.
Vanwege de Corona maatregel 1,5 meter afstand per bezoeker, kan het museum slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd ontvangen. Bezoek aan het museum kan enkel na telefonische reservering (0475-550236) tijdens de openingstijden, waarbij de naam geregistreerd dient te worden. Openingstijden zijn donderdag t/m zondag 13.00-16.00 uur. Om praktische redenen blijven de bovenverdieping (inclusief filmzaal) en de toiletten tot nader orde gesloten. Er kunnen maximaal 30 bezoekers gelijktijdig in Museum worden toegelaten. Voor de zalen 1 en 2 (permanente collectie) en zaal 3 (bijzondere tentoonstelling) geldt per zaal een maximum van 10 bezoekers per uur. Daarnaast gelden de gebruikelijke corona maatregelen. Voor de meest recente informatie zie website van het museum Stevensweert.
Tekst bij foto: “Plan de St. Stevensweert”. Stad en vesting Stevensweert in 1643, manuscriptkaart van H. Janssens.