De gemeente Maasgouw heeft, in samenwerking met RIEC Limburg, een onderzoek uitgevoerd naar ondermijnende jeugdcriminaliteit. Daaruit blijkt dat het aantal delicten door jongeren in de gemeente de afgelopen jaren toeneemt, met name op het gebied van drugs en digitale criminaliteit.
Tussen 2019 en 2023 werden 373 jongeren als verdachte geregistreerd, waarvan bijna de helft woonachtig is in Maasgouw zelf.
Hoewel professionals aangeven dat de jeugdcriminaliteit relatief beperkt is, signaleren ze een zorgwekkende groei van criminele jeugdgroepen. Jongeren raken steeds meer betrokken bij drugsdelicten en criminele activiteiten worden genormaliseerd. Een klein maar gevaarlijk netwerk van jongeren is buiten het zicht van de overheid geraakt.
De aanbevelingen van het Integraal Ondermijningsbeeld Jeugd, zoals het onderzoek heet, richt zich op het versterken van de samenwerking tussen instanties, zoals zorg, onderwijs, en veiligheid. Een coördinator met duidelijke bevoegdheid moet de leiding nemen en deze partijen verbinden. Daarnaast moet er ingezet worden op preventieve aanpak, gericht op het vergroten van de weerbaarheid van jongeren. Interventies zoals emotionele ontwikkeling, onderwijs, en werkgelegenheid moeten jongeren alternatieven bieden en voorkomen dat ze verder afglijden.
Het rapport is gedeeld met betrokken partners, waaronder politie, jeugdinstellingen en zorgorganisaties. Samen met buurgemeenten wil Maasgouw werken aan een gezamenlijke aanpak tegen ondermijnende jeugdcriminaliteit. Met deze integrale aanpak hoopt de gemeente de problematiek effectief te bestrijden en jongeren een beter toekomstperspectief te bieden.
VML nieuws