Digitale informatieavond op maandag 10 mei over Dijkversterking Heel

De afgelopen periode heeft het projectteam van Waterschap Limburg kennis gemaakt met de aannemer, Combinatie Dijkversterking Heel. Kennisoverdracht en afstemming heeft plaatsgevonden en een planning is opgesteld.

Duidelijk is dat de aannemer zich in 2021 richt op het uitwerken van het ontwerp voor de dijkversterking en de conditionerende werkzaamheden waaronder onderzoek naar niet gesprongen explosieven, beperkt aanvullend bodemonderzoek, archeologie en kabels en leidingenwerk dat vooruitlopend op de dijkversterking zelf kan worden uitgevoerd. Het werk aan de dijk zelf vindt dan vanaf begin 2022 plaats zodat dit aan het einde van 2022 is afgerond.

De aannemer wil graag kennis maken met degenen die geraakt worden door het werk of hierin geïnteresseerd zijn, om het werk met de planning van dijkversterking Heel toe te lichten. Helaas staan de coronamaatregelen nog geen fysieke bijeenkomsten toe, daarom verzorgt de aannemer in samenwerking met het waterschap een digitale informatieavond. U bent welkom op maandag 10 mei om 19.30 uur, de bijeenkomst duurt tot 21.00 uur. Aanmelden hiervoor gaat per e-mail via de omgevingsmanager van de aannemer, Femke Verhoeven, fverhoeven@mourik.com. Vermeld uw naam en dat het om dijkversterking Heel gaat, u ontvangt dan de toegangslink voor de digitale bijeenkomst.

Meer informatie via de Bouwapp?

De aannemer houdt u graag op de hoogte over de voortgang van de werkzaamheden en eventuele hinder via de BouwApp. De BouwApp is een mobiele applicatie die u kunt downloaden op uw smartphone of tablet. De BouwApp is geschikt voor smartphones en tablets met Android en iOS en is te vinden in de AppStore of PlayStore onder de naam de BouwApp. Als u in de zoekfunctie “Heel” intypt, vindt u het project. U kunt de locatie toevoegen als favoriet door te klikken op volgen. Wilt u de informatie van de BouwApp liever volgen via de laptop of PC? Dat kan via deze link.

Wat gebeurt er nu?

Van april tot en met juni richt de aannemer zich op het opsporen van niet gesprongen explosieven en archeologisch onderzoek. De eerste stap voor het opsporen van explosieven was in april en bestond uit een detectie onderzoek. Bij dit onderzoek werd met verrijdbare meetapparatuur de “verstoringen” in de bodem in kaart gebracht. Een verstoring geeft aan waar “iets” in de bodem zit wat volgens de meting mogelijk een explosief kan zijn. Met de uitkomsten van deze metingen wordt bepaald op welke locaties vervolgonderzoek nodig is.

Het vervolgonderzoek voor explosieven bestaat uit het benaderen (=opgraven) van het mogelijk explosief. Wanneer een echt explosief gevonden wordt, dan wordt dit veiliggesteld en vervolgens op veilige wijze onschadelijk gemaakt. Maar heel vaak wordt er iets anders gevonden, zoals een oude fiets. Nadat dit onderzoek is afgerond, wordt het gebied vrijgegeven. Vrijgeven betekent dat het gebied veilig is om in te werken.

Het archeologisch onderzoek is ook gestart. De archeoloog onderzoekt eerst het projectgebied met boringen. Die boringen plaatsen ze op de locaties waarvan bekend is dat er mogelijk archeologische resten zitten. Op basis van de resultaten van de boringen schrijft de archeoloog een advies. Hierin staat bijvoorbeeld op welke locaties een archeologische verwachting is en hoe deze locaties het beste onderzocht kunnen worden.
Vervolgens onderzoekt de aannemer met onder andere proefsleuven de locaties met een archeologische verwachting. Een proefsleuf is een open ontgraving, waarmee de archeoloog vast kan stellen wat er werkelijk aan archeologische resten in de bodem aanwezig is. Als er mogelijk explosieven zijn in een proefsleuf werken de archeoloog en de explosievenexpert samen.

De tevredenheidsmonitor: een terugkoppeling 

Via de tevredenheidsmonitor van Waterschap Limburg vroegen we aan de grondeigenaren die direct betrokken raakten bij de dijkversterkingsopgave van Heel naar hun mening over de gang van zaken van de grondverwerving. We zijn blij met de binnengekomen reacties, en danken de mensen die hebben gereageerd.

Uit een eerste analyse blijkt dat 8% van de respondenten ontevreden is, 69% tevreden en 23% zeer tevreden is met de huidige gang van zaken rondom de grondverwerving. Alhoewel dit een mooi resultaat is, streven we naar 0% ontevreden en een hogere zeer tevreden. Met de input die we hebben opgehaald gaan we proberen dit te bereiken. Zo zien we bij ontevreden een reactie dat de respondenten niets meer hebben gehoord na het gesprek. Dit mag niet meer gebeuren. Andere reacties waren dat het proces lang duurt of dat het met pozen lang stil was. Dit klopt. Om door te kunnen, moeten we de middelen en overeenkomsten geregeld hebben en dit vraagt om een zorgvuldig proces en interne afstemming. Hierin kunnen we zeker transparanter zijn en tussendoor contact opnemen ook al zijn we er nog niet uit.

Uw mening telt

Vindt u het leuk om vaker uw mening te geven over de dijkversterking Heel? Meld u dan aan voor ons panel. Als lid van dit panel ontvangt u regelmatig een vragenlijst waarin we u vragen naar uw persoonlijke mening over een onderdeel van de dijkversterking. Uw feedback wordt gebruikt om verbeteringen door te voeren. Zo werken we samen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Schrijf u in via: www.uwmeningtelt.nu/dijkversterking-WL

Dit bericht delen:
Scroll naar boven