LOKALE VERHALENAVOND OVER TWEEDE WERELDOORLOG IN MAASBRACHT

Agendabericht

Op woensdag 8 januari a.s. organiseren Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden en het Maas Binnenvaartmuseum  een lokale verhalenavond over de Tweede Wereldoorlog.  Oorlogsverhalen, verteld door (groot) ouders,  familie en vroegere vrienden en bekenden, die zich hebben afgespeeld in Maasbracht en omgeving, Midden-Limburg, op de Maas en soms nog verder weg.  De verhalen wordt gehouden in de Maaslandzaal van het museum, Havenstraat 12 te Maasbracht. De toegang is gratis en begint om 19.30 uur. Waarom  nog een verhalenavond, vraagt u zich wellicht af?

Op de eerste plaats, omdat we al 80 jaar gevrijwaard zijn van een oorlog op Limburgse bodem. En de senioren van vandaag groeiden op te midden van verhalen over de Tweede Wereldoorlog, die we rechtstreeks hoorden uit de mond van mensen, die het zelf hadden meegemaakt. Die de sporen van de oorlog letterlijk nog op hun lichaam droegen.  Daardoor voelden de senioren van kinds af aan een grote nabijheid van wat ze zien als het onmiskenbare ijkpunt van goed en kwaad van de vorige eeuw

Maar in de open van een beschermd opgevoed Limburgs kind in de 21ste eeuw lijken de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog  al gauw onbevattelijk en ver-van -mijn-bed.

Als je nu opgroeit in deze welvarende provincie, lijkt het  alsof oorlog en daarmee gepaarde gruwelijkheden zich alleen ver weg  van ons afspelen. Als er al 80 jaar niks ernstig gebeurd is, dan is het vrij logisch, dat mensen dan gaan denken, dat problemen zich niet in hun omgeving afspelen..  Ze plaatsen het buiten zichzelf. Alles wat voor 1900 gebeurd is voelt voor kinderen van vandaag aan als een eeuwigheid geleden. Toen wij, senioren van  vandaag, opgroeiden was het volkomen vanzelfsprekend, dat iedereen een gevoel bij de oorlog had. Later realiseerden we ons, dat het kwam, doordat er nog duizenden Limburgers rondliepen, die het zelf  hadden meegemaakt. Inmiddels zijn de meeste mensen van destijds overleden, Nu  die mensen  hun verhalen niet meer kunnen vertellen is het aan de generatie na hen om het stokje over te nemen. De senioren van vandaag. Om die 80 jaar vrijheid te herdenken hebben  de jongere mensen oorlogsverhalen nodig. In de vorm van vertellen, luisteren en kijken naar documentaires en lezen in dagboeken.

Maasbracht, woensdag 08 januari 2025, Maas Binnenvaartmuseum, Havenstraat 12, !9.30 u. Oorlogsverhalen.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven