Het hoogspanningsstation in Maasbracht, ook wel de meterkast van Limburg genoemd, wordt volledig vernieuwd. En dat niet alleen, het hele stroomnet, tot op straatniveau wordt aangepast. Zo wordt het aantal trafohuisjes verdubbeld. Eén op de drie straten gaat open.
Het hoogspanningsstation van Maasbracht stamt uit de jaren zestig. Het functioneert uitstekend, maar is niet toegerust op de stijgende vraag naar elektriciteit. Om de klimaatdoelen te halen wordt er massaal omgeschakeld op duurzame energie: windenergie, zonne-energie, kortom: elektriciteit.
Maasbracht is de ‘meterkast van Limburg’. Het is de verbinding van Limburg met de rest van het land, via Brabant en Gelderland, en verbindt het Limburgse net met Duitsland en België. Het is de centrale locatie voor Midden-Limburg, maar maakt ook de verbinding met de twee andere deelnetten: Graetheide voor Zuid-Limburg en Boxmeer voor Noord-Limburg. Om de huidige verbindingen met Graetheide en met Boxmeer van 150.000 volt op te waarderen tot 380.000 volt, komt er een volledig nieuw bovengronds hoogspanningsnet.
Snelwegen
Het stroomnetwerk is immers overvol. Tennet is momenteel genoodzaakt nee te verkopen aan de meeste nieuwe grootschalige bedrijven in Limburg. Met sommige bedrijven zijn nog afspraken te maken, bijvoorbeeld door in het contract op te laten nemen dat ze tijdens piekmomenten geen stroom afnemen. “Dat kunnen ze dan oplossen met een eigen energieopslag en door bepaalde machines of productielijnen uit te schakelen”, vertelt Hofland.
Tennet is verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet van 380kV. Hofland: “de snelwegen zeg maar.” De netwerken met een lagere spanning, de “provinciale en lokale wegen”, zijn de verantwoording van Enexis.
Straten worden opgebroken
Midden- en kleinbedrijven en particulieren kunnen nog wel worden bediend, al moet ook op buurtniveau steeds vaker incidenteel worden bijgesprongen om het netwerk te verzwaren. Dat incidenteel ingrijpen moet tot het verleden gaan behoren, “daarom willen we het volledige stroomnetwerk aanpakken.” Vertelt Tim van Ham, woordvoerder van Enexis.
Dit betekent dat in heel Nederland één op de drie straten wordt opgebroken. De stroom gaat er in veel buurten enkele uren vanaf. “De overlast blijft minimaal en wordt van tevoren gecommuniceerd.” In heel Limburg staan nu al zevenduizend trafohuisjes, dit aantal wordt nog eens uitgebreid met zes- tot zevenduizend.
Alle werkzaamheden gaan zich de komende tien jaar, verspreid over het land afspelen. De werkzaamheden zelf nemen anderhalf tot twee jaar in beslag, maar procedures, inspraakrondes en eventuele bezwaren en rechtszaken, vertragen de zaak. En dan kampen de elektriciteitsbedrijven en de aannemers nog met personeelsgebrek, materiaaltekorten en bijbehorende levertijden. Al met al kan het daarom wel tien jaar in beslag nemen. De focus van de drie centrales ligt op 2030. Tegen die tijd zouden deze moeten zijn opgeleverd.
Lees ook: Verzwaren Limburgs elektriciteitsnet laat jaren op zich wachten
bron: VML nieuws