In Weert is een fabriek voor zonnepanelen geopend die de concurrentie met China wil aangaan. Het bedrijf, Solarge, zegt dat het recyclebare panelen op de markt wil brengen.
De traditionele panelen, die overwegend in China worden gefabriceerd, zijn van glas en zijn moeilijk te hergebruiken. Directeur Jan Vesseur zei tegen NRC dat Nederland over 25 jaar met een enorme onbruikbare afvalberg zal zitten van afgedankte zonnepanelen. Daarom gaat zijn bedrijf een nieuw soort panelen maken, die voornamelijk bestaan uit kunststof, wat wél goed hergebruikt kan worden. Bovendien zijn ze minder zwaar, zodat ze op meer plaatsen gebruikt kunnen worden dan de glazen exemplaren. Wel zijn de Nederlandse zonnepanelen een stuk duurder dan de Chinese, wat vooral komt door de materiaalkosten.
De onderneming is voortgekomen uit een samenwerking tussen onder meer TNO, Heijmans en voormalige fabrieken van DSM. Temidden van de start-ups in de oorspronkelijke vestigingsplaats Eindhoven had Solarge moeite om technisch personeel te krijgen. Dat lukte beter na de verhuizing naar Weert.
De productie zal langzaam worden opgevoerd, tot er aan het eind van het jaar 24 uur per dag, zeven dagen per week plastic zonnepanelen uit de fabriek komen.
(ML5/RK)