Op 4 november wordt in Boekhandel “de kleine Tovenaar” in Maasniel Lezing een informatieve lezeing gehouden over het gebruik van kruiden in de huiselijke omgeving
In de zomer verfrissen we ons drinkwater met een takje munt, een schijfje citroen of limoen, in de winter drinken we thee met diverse kruiden zoals kaneel en gember, of glühwein met kaneel en kruidnagel, verwarmende specerijen dus.
In de zomer zijn we yang, actief, we willen er op uit en maken reizen en uitstapjes, in de winter zijn we yin, we willen in ons holletje kruipen en passief zijn, soms spreken we dan van depressiviteit, maar eigenlijk hoort het zo. Actief en passief wisselen elkaar af, je moet bijtanken, er moet een periode van rust zijn. Helaas in onze 24 uurs economie past dit niet meer, ondanks dat ons lichaam en dat van onze dieren dat nodig hebben. Verschillende dieren gaan in winterslaap wat een mooie overbrugging is voor de tijd dat ook de natuur even stil staat en tot rust komt en er minder voedselvoorraden zijn.
Kruiden en specerijen hebben een verkoelende of verwarmende functie, maar vele kruiden hebben niet alleen een voedingsfunctie maar ook een geneeskrachtige functie. In het wild wordt gezien dat dieren van bepaalde gewassen/kruiden eten als ze maag-darmproblemen hebben. Paarden en koeien eten bepaalde grassen. Onder de huidige omstandigheden, met onze weiden als biljartlakens van een specifieke grassoort, kan dat niet meer omdat er geen diversiteit meer is. Vogels bouwen nesten van planten waarvan we weten dat ze antibiotisch werkzame stoffen bezitten, zo houden ze ziektes weg bij hun kuikentjes. Ook bij bestuderen van mensapen is waargenomen dat ze diverse kruiden gebruiken, bijvoorbeeld tegen darmparasieten of kruiden waaraan darmparasieten hechten zodat ze op mechanische manier worden uitgescheiden.
Ook de mens gebruikte eeuwen geleden vele kruiden en vaak zijn er nog de “oude huismiddeltjes” uit “oma’s tijd”, die ons er aan herinneren dat de natuur zelf veel mogelijkheden biedt, die de farmacie in de loop van de jaren synthetisch ontwikkeld heeft met alle bijwerkingen van dien.
Fytotherapie oftewel kruidengeneeskunde voor mens en dier, een lezing over inzet van diverse kruiden in de huiselijke omgeving. Ben je zelf even uit balans, of is je huisdier of paard uit balans dan heeft kruidengeneeskunde veelal een oplossing en hoeven we niet meteen antibiotica en pijnstillers in te zetten.
Praktische informatie
Datum en tijd:
donderdag 4 november van 19:30-21:30 uur.
Locatie:
Boekhandel “de kleine Tovenaar” in Maasniel.
Aanmelding:
Via de website/email Info@bushytails.nl tot uiterlijk vrijdag 29 oktober