Leudal – 12 stooktips voor houtkachels, open haarden en vuurkorven

Hout stoken? Houd het voor iedereen gezellig! Lees meer over hout stoken en het beperken van stookoverlast.
Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer. Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven. Op de Stookwijzer krijg je meteen advies.

Wij verzamelden een aantal stooktips voor houtkachels, open haarden en vuurkorven.

Stooktips

  1. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout dan minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
  2. Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout: bij verbranding komen zware metalen vrij. Ook (spaan)plaat is uit den boze vanwege de lijm die erin zit. Het verbranden van afval is strafbaar en de boetes zijn hoog.
  3. Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
  4. Heb je een allesbrander? Neem dit woord niet letterlijk: je mag er niet alles in verbranden (geen plastic, afval, geverfd hout enzovoort). Gebruik ook hiervoor alleen onbewerkt, droog en schoon hout.
  5. Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op de Stookwijzer kun je zien wanneer je beter niet kunt stoken. Deze Stookwijzer betreft een advieswijzer om op dat moment wel of beter van niet te stoken.
  6. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.
  7. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht (‘smoren’): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
  8. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen (zoals PAK’s en koolmonoxide).
  9. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
  10. Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.
  11. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
  12. Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.

Laten we er met z’n allen op deze manier voor zorgen dat wij stookoverlast naar onze buren, zeker nu ook in de tijd van vuurkorven buiten, zoveel mogelijk voorkomen.

Meer informatie

Meer informatie over vuur stoken in de open lucht (bijvoorbeeld voor een paasvuur, vreugdevuur of als u hout of groenafval verbrandt) is te vinden op de pagina vuur stoken. Hier zijn verschillende regels aan verbonden en slechts toegestaan in bepaalde periodes.

In de zomerperiode is dit sowieso niet toegestaan. Op dit moment (juni 2021) waarschuwt de brandweer voor aanhoudende droogte, dus let op met open vuur en ben extra alert op het voorkomen van vuur in de natuur.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven