Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het Laurentius Ziekenhuis in Roermond een zelfmeetkiosk geïntroduceerd. Patiënten die voorafgaand aan een geplande operatie het ziekenhuis bezoeken voor een screening kunnen zelf hun vitale waardes opmeten.
Iedereen die een operatie moet ondergaan, ontvangt standaard een uitnodiging voor een fysiek of telefonisch consult met de apotheek, een verpleegkundige en de anesthesioloog. Tot voor kort verrichtte de screeningsverpleegkundige alle lichamelijke metingen.
Hij of zij noteerde de resultaten en voerde deze in in het dossier. Met de komst van de zelfmeetkiosk kunnen patiënten gemakkelijk en snel zelf hun bloeddruk, saturatie (zuurstof in het bloed), hartfrequentie, lengte, gewicht en BMI meten. De gegevens komen rechtstreeks in het patiëntendossier te staan en de patiënt ontvangt een print hiervan.
Anesthesioloog Ingrid Schneider deelt haar eerste ervaringen: “Alle gegevens die we nodig hebben, kan de patiënt nu zelfstandig meten en worden direct zichtbaar in zijn elektronisch dossier. Dit levert een mooie tijdswinst op voor de verpleegkundige die nu behalve de meting zelf ook niet meer de bijbehorende administratie hoeft te verrichten. Door de rechtstreekse koppeling met het patiëntendossier is de kans op administratieve fouten uiteraard ook veel kleiner.”
Het Laurentius Ziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat is uitgerust met een zelfmeetkiosk. Verschillende Belgische ziekenhuizen hebben er al goede ervaringen mee. Schneider: “We zijn nu alle mogelijkheden aan het verkennen van de kiosk en op welke manieren deze het hele zorgproces voor de patiënt net zo veilig maar makkelijker en efficiënter kan maken bijvoorbeeld doordat minder bezoeken aan het ziekenhuis nodig zijn. De metingen die de zelfmeetkiosk verricht zijn immers qua planning eenvoudig te combineren met andere afspraken in het ziekenhuis.”
De zelfmeetkiosk is eenvoudig te bedienen. De patiënt ontvangt stap voor stap duidelijke instructies via een beeldscherm. De toepassing zal nu enkele maanden proefdraaien op de preklinische screening.