Inwoners Nunhem zamelen geld in voor restauratie Servaaskapel

Inwoners van Nunhem zamelen samen geld in voor de restauratie van de Servaaskapel. Er staat al meer dan 80.000 euro op de teller. Met de organisatie van nog een aantal evenementen in augustus hopen de vrijwilligers de laatste 20.000 euro bij elkaar te krijgen.

De Servaaskapel heeft dringend groot onderhoud nodig. Uit een grondige inspectie in 2022 is gebleken dat de fundering ernstig aangetast is. Dorpsraad Nunhem nam het initiatief voor een inzamelingsactie. Een kleine stichting bestaande uit 5 personen trekt de kar. Met hulp van meer dan 150 vrijwilligers wordt er van alles bedacht en georganiseerd om het benodigde geldbedrag in te zamelen.

Even buiten de kern van Nunhem staat de kapel, gebouwd in 1892. Een plek die vele bezoekers trekt en ook populair is voor trouwerijen en doopsels. Veel wandelaars weten de kapel ook te vinden om een kaarsje op te steken.

Jordy van Helden, mede-initiatiefnemer: “We willen nog 3 grote evenementen organiseren om het laatste gedeelte van het benodigde geldbedrag voor de restauratie binnen te halen. Er staat momenteel 80.123,84 euro op de teller. 100.000 euro is ons streefbedrag maar hoe meer hoe beter, want het zou fijn zijn als er meer in de pot zit voor mogelijk toekomstige uitgaven.”

Aardbeving en storm

Het is niet de eerste keer dat er geld nodig is voor het herstel van de Servaaskapel. Eerdere restauraties vonden plaats in 1971 nadat de kapel ernstig in verval was geraakt. In juni 1992 vond in Midden-Limburg een hevige aardbeving plaats die een schade van 400.000 gulden veroorzaakte aan de kapel. Na een flinke storm in 1994 moest het dak worden vervangen. Beide restauraties werden destijds grotendeels door de verzekering betaald maar een aanzienlijk deel moest uit eigen middelen komen.

Jordy: “We zijn nog in afwachting van de subsidieaanvragen die we bij de Provincie en de gemeente Leudal hebben gedaan. Ook hebben we een aanvraag bij Monumentenzorg gedaan. Het bisdom, de eigenaar van de kapel, kan de herstel- en onderhoudswerkzaamheden niet bekostigen. Uit die hoek hoeven we geen geld te verwachten.”

Op de website van de dorpsraad Nunhem is meer informatie te vinden over de evenementen en activiteiten die in het kader van de restauratie van de kapel plaatsvinden.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven